Projekt ustawy o panstwach nieprzyjaznych.
(09.01.2015, 18:11:54)Tomasz Rabotowicz link napisał(a): 1. Mikronacje wybiera Prezydent, co nie było by wielkim złem gdyby nie 2 poniższe inne powody.
No własnie... przecież Prezydent to organ wybieralny... wybieramy i mamy zaufanie, że to nie jego widzimisię tylko nasza racja stanu... zresztą są pewne warunki, które  takie państwo musi spełnić by być uznanym za nieprzyjazne. Uważasz, że należałoby to doprecyzować?

(09.01.2015, 18:11:54)Tomasz Rabotowicz link napisał(a): 2. Atakuje ona w demokracje zabraniając obywatelom wybrać posła z powodu, że prezydent nie lubi jakiegoś kraju.
A niby dlaczego "atakuje demokrację"? Wszystko ma swoje granice - poseł jest osobą, która decyduje o losach państwa... czy może on jednocześnie być aktywnym uczestnikiem państwa będącego nam nieprzyjaznym czy wręcz otwarcie wrogim? Nie widzisz konfliktu interesów? Bo ja widzę i to duży - nie może być posłem ktoś, kto działa w państwie nam wrogim, bo tak naprawdę nie wiadomo jakie interesy reprezentuje.

(09.01.2015, 18:11:54)Tomasz Rabotowicz link napisał(a): 3. Pozwala ona na prywatne jazdy osoby która wybiera nieprzyjazne mikronacje.
Tego nie rozumiem - uważasz, że można w ogóle zakazać naszym obywatelom przebywania w nieprzyjaznych mikronacjach? Z jednej strony uważasz, że poseł może mieć takie podejrzane kontakty, a z drugiej uważasz, że osobie prywatnej należy tego zakazać?

Ty edytowałeś to ja też...

(09.01.2015, 18:11:54)Tomasz Rabotowicz link napisał(a): 4. Nikt nie będzie decydował gdzie ja lub inny urzędnik będzie spędzał wolny czas.
Oczywiście, że może - od osoby pełniące funkcje publiczne można wymagać by nawet w wolnym czasie nie działał tam, gdzie jest to niekorzystne dla kraju w którym pełni funkcje. Jak mu zależy bardziej na wrogich RB państwach to przecież nie ma przymusu pełnienia tutaj funkcji publicznych.

Urzędnik, żołnierz, policjant, poseł nawet w prywatnym czasie musi "się prowadzić" - to powszechnie stosowana i akceptowana zasada.
[Obrazek: oJmKP26.jpg]   [Obrazek: 7GVD8cn.jpg]

Współzałożyciel i wierny członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej.

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.

Wiadomości w tym wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości