Projekt ustawy o panstwach nieprzyjaznych.
Szczerze mówiąc mam wątpliwości... o ile nie budzi mojego sprzeciwu fakt, że uznanie mikronacji za nieprzyjazną wymaga akceptacji Parlamentu - bo przecież takie sytuacje powinny być wyjątkowe, nie chodzi przecież o to by mnożyć wrogów.

Jak napisałem w zasadzie chyba tylko jedna mikronacja obecnie spełnia bez wątpliwości warunki bycia nam nieprzyjazną (no wiem mało oblatany jestem - może więc się jeszcze jakieś znajdzie), a więc samo uznawanie v-państw za nieprzyjazne może się chyba odbywać za aprobatą Parlamentu. Bo to nie ma być państwo, którego ktoś nie lubi - ale państwo, które bez wątpliwości nam szkodzi i działa jawnie przeciwko nam. Tu chodzi o eliminację kontaktów z rzeczywistym "wrogiem" (jak np. Sarmacja), a nie państwami z którymi się tam w czymś ktoś nie może dogadać.

Natomiast już mam wątpliwości czy wpływ na kształt państwa powinni mieć ludzie, którzy jednocześnie działają w takich wrogich państwach. Ideą  projektu jest odsunięcie od możliwości bezpośredniego wpływania na RB ludzi, działających, a więc współpracujących w nieprzyjaznymi nam v-państwami, aby eliminować wpływ tych państw na RB. Jednak parlamentarzyści mają takowy wpływ. Zresztą w przypadku takich państw niekorzystne są również same wypowiedzi na ich forach obywateli RB, pełniących publiczne funkcje - bo mogą być odbierane jako głos państwa (czyli RB), a państwa nieprzyjazne należy ignorować "programowo".
[Obrazek: oJmKP26.jpg]   [Obrazek: 7GVD8cn.jpg]

Współzałożyciel i wierny członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej.

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.

Wiadomości w tym wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości