10.01.2015, 15:15:30
(10.01.2015, 15:01:00)Kristian Iversen link napisał(a): Mylisz się. W konstytucji nie ma nigdzie zapisu dot. wolności słowa.Nie analizowałem zapisów akurat naszej konstytucji - tylko podałem ogólne zasady dotyczące tworzenia prawa... bo przecież choć tworzymy własne zapisy prawne to stosujemy się do powszechnie uznawanych zasad tworzenia prawa. Pewne ogólne zapisy konstytucji czyli najwyższego aktu prawnego mogą być ograniczane w stosunku do niektórych osób pełniących pewne funkcje czy w określonych sytuacjach - np. właśnie gdy dotyczy to "państw nieprzyjacielskich".
Cytat:Twoim tokiem myślenia, to może również ograniczmy tajemnicę korespondencji, która jest gwarantowana przez ten sam artykuł?W pewnych określonych sytuacjach tajemnica korespondencji jak najbardziej może być naruszona - np. gdy chodzi o sprawy bezpieczeństwa państwa czy przestępstwa.
(10.01.2015, 15:01:00)Kristian Iversen link napisał(a):A niby dlaczego? Każde systemy prawne ograniczają pewne swobody osób pełniących szczególną rolę w państwie i nic w tym dziwnego. Te osoby pełnią te funkcje dobrowolnie, na podstawie własnej decyzji i muszą godzić się z tym, że pełnienie funkcji nieco ogranicza swobody... dla dobra państwa.Cytat:Ogólny zapis konstytucyjny nie wyklucza istnienia pewnych zapisów szczegółowych, ograniczających w szczególnych przypadkach to prawo osobom pełniącym pewne funkcje czy ograniczania pewnych działań ze względu na dobro i bezpieczeństwo państwa.
Wyklucza.
(10.01.2015, 15:01:00)Kristian Iversen link napisał(a): Mam szczere obawy, czy na pewno chcecie wprowadzać tę ustawę w życie.A ja zapytam się inaczej... co jest złego w tym, aby wymagać od osób pełniących funkcje publiczne w państwie by jednocześnie nie udzielały się w państwach nieprzyjaznych RB? Niby czemu taki opór ze strony akurat jednej partii... dziwne. Macie jakieś konszachty z wrogami RB?
A co do wykreślania kwestii kont.
Szanowni Koledzy są parlamentarzystami - jeżeli uważają, że powinno się coś zmienić (wykreślić) to mogą przecież złożyć poprawkę. Głosowanie rozstrzygnie.
![[Obrazek: 7GVD8cn.jpg]](https://i.imgur.com/7GVD8cn.jpg)
Współzałożyciel i wierny członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej.
Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.