Zebranie Komisji ds. Statystyk
Ekscelencje!

(11.01.2015, 13:31:38)Kristian Iversen link napisał(a): De facto członkami Sojuszu są: Brodria, Hasseland oraz Bialenia. Co do Brodrii, mam pewien dylemat. Mianowicie - łączyć wykresy obu tych organizmów państwowych, czy na razie traktować je oddzielnie mimo wspólnej reprezentacji na Szczycie?

W "realu" z tego co zaobserwowałem w takich sytuacjach zwykle wybierana jest druga opcja (traktowanie oddzielnie). Na przykład Korea Północna i Korea Południowa. Co więcej - czasem dotyczy to nawet jednego państwa gdy jakaś jego część "mocno" (np ustrojowo) się różni od reszty. Na przykład Hong Kong bardzo często jest ujmowany oddzielnie, jakby był państwem mimo że jest integralną częścią Chińskiej Republiki Ludowej. Jeśli ktoś by chciał koniecznie znać sumaryczny wynik całej Brodrii to spokojnie je sobie wyliczy poprzez sumowanie dwóch wartości.

Cytat: Również miałem dylemat co do Azymutii... bo w zasadzie nie ma tam z czego robić wykresów, gdyż aktywność zamarła.
Można wpisać zero.

(11.01.2015, 17:33:04)AndrzejSwarzewski link napisał(a): Co do statystyk, to proponuję też zrobić statystyki dot. liczby postów i miesięcznego wzrostu tej liczby (nie wszystkie kraje mają takie jawne statystyki, jak Bialenia, czy chociażby Rotria, gdzie podsumowujemy każdy dzień). Często to nawet ważniejsze od liczby obywateli, którzy w niektórych krajach są trzymani na liście strasznie duży czas pomimo faktycznej nieaktywności, a często nawet głosują w wyborach, bo ich ktoś do tej czynności mobilizuje całymi miesiącami lub latami.

Zamierzałem właśnie z tym samym wnioskiem odnośnie liczby postów się zgłosić ale WE mnie uprzedził.

A co do liczby obywateli i różnych standardów w różnych państwach. Jeśli mikronacja nie jest zbyt liczna to komisja może dokonać "ręcznej" weryfikacji sprawdzając czy "aktywni" obywatele rzeczywiście są aktywni. W mikronacjach kilku-kilkunastoosobowych to nie powinno być problemem.

I jest jeszcze kwestia członkostwa JE Krzysztofa Hansa. Chciałbym wnieść wniosek aby poddać to pod głosowanie.

I dodatkowo chciałbym podnieść kwestię techniczną: Komisja w mojej opinii powinna dane publikować nie tylko w formie wykresów ale też "tabel" - to jest prostego zestawienia typu:
Aktywni obywatele:
Mikronacja X: 5
Mikronacja Y: 10
etc.

Wiadomości w tym wątku
Zebranie Komisji ds. Statystyk - przez AndrzejSwarzewski - 05.01.2015, 16:32:17

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości