Czego brakuje Carstwu?
Mnie nie podoba się określenie "bialeńskiej Brodrii". Wink Jednak koncepcja narracji XIX -wiecznej jest w istocie ciekawa. Jednak wpierw musimy zastanowić się czym charakteryzował się ówczesne społeczeństwo. Wczoraj dla zobrazowania tamtejże sytuacji posłużyłem się cytatem z Mickiewiczowskich Dziadów:

Dokoła lube szemrania:
Senator w łasce, w łasce, w łasce, w łasce, w łasce.

Jaki okropny szmer! śmiechy! wrzaski:
Senator wypadł z łaski, z łaski! z łaski, z łaski.

Naturalnie chodzi o łaski "carskie". Przykład ów miał zobrazować jak wielkim mirem cieszył się ówczesny monarcha, który w istocie był "Panem życia i śmierci" swoich poddanych. Mnie nie chodzi o ślepe przenoszenie na grunt brodryjski oweczgo lizusostwa, z którego wyśmiewał się Mickiewicz. Chodzi mi o wzmocnienie autorytetu monarchy - tak by stał się on "Ojcem Narodu". Jednak wymaga to: zaangażowania monarchy oraz podkreślania jego znacznej roli poprzez dostojeństwo uroczystości.

Drugi z filarów to arystokracja, wydaje mi się, że powinna ona stać się nieco bardziej hermetyczną (czy egalitarną) grupą. W mojej ocenie winno się przeprowadzić rewizję nadanych tytułów arystokratycznych, by sam fakt posiadania takowego wiązał się z zasługami na rzecz kraju.Od arystokracji winno wymagać się także: postawy godnej średniowiecznego rycerza pełnego cnót oraz posiadania ziemi. Z tym wiąże się kolejna z moich koncepcji: założenie towarzystwa, klubu arystokratów (dyskusyjno - intelektualnego), który działaby w oparciu o ideały owego "rycerza bez wad", czyli Kodeks Honorowy. Druga sprawa to kwestia gospodarki. Naturalnie jej podstawą, w związku z XIX-wiecznym charakter Brodrii winna być ziemia. Nadawanie jejże byłoby w gestii monarchy, który dysponowałby owym panis bene merentium, przysługującym arystokratom. Naturalnie z ziemi arystokrata czerpałby określane korzyści materialne. Lecz tu pojawia się kolejna kwestia - systemu gospodarczego, nad którego propozycją (pomysłem nań) polecam wszcząć dyskusję. Swoją koncepcje również postaram się przedstawić na dniach, jednak zapraszam wszystkich by odnieśli się do moich propozycji.
(—) Alberto Carlos de Médici y Zep
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości