03.03.2015, 23:41:23
(03.03.2015, 23:33:27)AndrzejSwarzewski link napisał(a): 1. Nie uważam egzekutywy za ważniejszą od legislatywy. Parlament jest przedstawicielstwem Narodu, ale Prezydent też nim jest- w tym samym stopniu.
Według Konstytucji nie. Dla ścisłości - artykuł 17. podpunkt e.
Cytat:2. Nie uważam Parlamentu za zbyt zabetonowany, lecz 9 tygodni to dużo jak na bialeńskie warunki i skład społeczeństwa często się bardzo zmienia.
[justify]To było raczej pytanie do Konstantego, ale odpowiem i tutaj. Podobną analogię można użyć co do prezydenta - skoro społeczeństwo się zmienia, to i prezydent powinien... i proszę, nie praw znów o katechoniczności (nie zrobiłem błędu? Mam problemy z tym slowem :x). Katechonem w mikronacjach są administratorzy. Jeden nas opuścił i jak widać - żyjemy. [/justify]
Cytat:Zgadzam się z takim brzmieniem, można przyjąć jako autopoprawkę i głosować nad brzmieniem projektu razem z propozycją Pana Marszałka.
Hmm, zrobię z tego jedno głosowanie już z włączoną poprawką... chyba, że pojawią się głosy sprzeciwu.
Cytat:5. Wielkość godła to już pryncypia...
Po prostu zauważyłem tendencję do używania go w tym formacie... według mnie za wielkim i bolącym w oczy.
(–) Kristian Arped