Brodria do likwidacji!?
Zacni Obywatele!

Na początku chciałem przeprosić za moją niezapowiedzianą, kikudniową nieobecność. Wybaczcie mi że ot tak opuściłem Brodrię. Powodem tej nieaktywności jest choroba, którą przeszedłem. Na szczęście wracam już do zdrowia i z moją aktywnością nie powinno być problemu.

Jeżeli wyjaśniłem już powody zniknięcia, pora przejść do omawianej w wątku kwestii. Fakt, znajdujemy się w sytuacji kiedy aktywność w państwie drastycznie spada. Mój przedmówca, Pan Swarzewski zaprezentował trzy możliwe rozwiązania.

Rozwiązanie pierwsze - niesie ze sobą ryzyko ataków klonów. Gdybyśmy zdecydowali się na osobne foum, mógłby dodatkowo jeszcze szybciej postępować proces niżu deograficznego - niektórym nie chciałoby się przenosić na nowe forum i generalnie nieaktywność pogłębiłaby się.

Rozwiązanie drugie - niesie ze sobą korzyści, które opisał mój przedmówca, jednak nieodwracalna utrata niepodległości Brodrii też się za dobrze mi nie widzi.

Rozwiązanie trzecie - aby je spełnić, wystarczy po prostu nic nie robić. Wszak już w tym momencie mamy wspólne forum, opiekę techniczną.

Jakie zatem jest najlepsze rozwiązanie?
Moim zdaniem złotego środka trzeba się doszukać gdzieś między drugą a trzecią opcją. Współpraca z Bialenią uratowała Brodrię od upadku i trzymała ją przy życiu niczym rozrusznik przez te 5 miesięcy. Dlatego warto te stosunki zacieśnić. Brodria mogłaby stać się szeroko uprawnionym protektoratem Bialenii z prawem secesji. Byłyby korzyści, bo być może więcej bialeńskich obywateli rozpoczęłoby swoją karierę w Brodrii. A gdy jako protektorat wzmocnimy się, stopniowo zależności pomiędzy Bialenią a Brodrią byłyby rozluźniane by w dalszej perspektywie Brodria całkowicie odzyskała niezależność. Jednak z taką decyzją wstrzymałbym się jeszcze jakiś czas.
Mikołaj Patryk Dostojewski von Vincis vel Hyjek
- Car - Senior Brodrii, ojciec Tomasza Bagrata Dostojewskiego
- kniaź bialeński, pan na Patrykpolisie; trener Korony Patrykpolis
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości