26.03.2015, 20:31:12
(26.03.2015, 19:22:09)AndrzejSwarzewski link napisał(a): Dlaczego forma "nadawano"? Raz nadano. I owszem, było to nierozsądne, zachwiało rozsądną polityką nadań lennych (którą utrzymywali dotychczas wszyscy prezydenci, co trzeba przyznać bez względu na ocenę ich pozostałych działań). Ale to jednorazowy przypadek. No i nauczka dla nas wszystkich, żeby na prezydenta wybierać osoby pewne i w miarę przewidywalne...
Mój błąd. Sam nie wiem, dlaczego użyłem takiej formy.
Cytat:Obecnie nikomu się za bardzo nie uśmiecha bycie prezydentem, co mnie ani trochę nie dziwi. Już wcześniej mówiłem, że tak będzie wyglądało dalsze uparte ciągnięcie parlamentaryzmu.
[justify]Raz mieliśmy tylko 4/5 kandydatów do parlamentu. Czy to oznacza, że parlament jest nieatrakcyjny? Od tamtego czasu też nie zwiększono jego uprawnień. Jeden kandydat starczy... w sumie dwóch, w tym drugi chętny nie spełnia wymogów. Poza tym, czego oczekujesz? Że na jednoosobowy urząd zgłosi się pół kraju? No błagam. [/justify]
Cytat:Czas podjąć pewne decyzje. Ja mógłbym żyć zarówno w kraju rządzonym w dużej mierze przez silną jednostkę, jak i w kraju z wszechwładnym parlamentem. Ale trzeba się zdecydować i nie utrzymywać na siłę nieatrakcyjnych urzędów.
Ale polaryzujesz. Może jeszcze jednomandatowe okręgi wyborcze do tego?
(–) Kristian Arped