Gazeta Bialeńska
A ja tradycyjnie już stanę w obronie Grutina. On jest jednym z niewielkiej i coraz bardziej kurczącej się grupy osób, które na serio angażują się w mikroświat i chcą go zmieniać. To nie tylko jego wina, że pogubił się w świecie nordackich państewek. To wina większych i poważniejszych mikronacji, które przeważnie nie mają wiele do zaoferowania młodemu, ambitnemu mieszkańcowi rwącemu się do prawdziwej działalności. Nie rozumiem zwyczaju kastrowania obywateli już na starcie i zmuszania ich do przyjęcia jakiejś hierarchii internetowych władców i mężów stanu. Przecież to jest szkodzenie mikronacyjności jako takiej. Grutin przed założeniem Brodrii bywał w różnych większych mikronacjach, ale nie mógł się tam realizować. Więc stworzył swój kraj, który osobie bez jakiegokolwiek doświadczenia po prostu nie mógł się w pełni udać. No i próbuje dalej. Przecież były przywódca jednej z największych mikronacji (a dał sobie wmówić, że takim był; ale sam sobie tego nie wmówił) nie przyjdzie do Bialenii/Hasselandu/itp. jako szary obywatel. Ja przed założeniem Bialenii przynajmniej pełniłem jakieś fasadowe funkcje w Sarmacji, oswajałem się trochę z kierowniczymi funkcjami (choć nigdy takiego nie pełniłem). Ale Grutin nie miał nawet tego. Więc jak można go tak surowo teraz oceniać? To myśmy nie dali mu szansy na spełnianie ambicji w ramach cywilizowanych państw. Niestety.

Z kolei Kuceł to zapewne troll. A reszta nordackiej ferajny to albo takie mikro-sieroty jak Grutin, albo po prostu uciekinierzy z nudnych mikronacji, którzy szukają tam przygód. Przeważnie większość osób w tych państwach powtarza się, bo jednak żadne z nich też nie jest w stanie zastąpić ich woli przygód. Więc szukają dalej.

A z tym yoyokontynentem, to bym nie przesadzał. Gdzie indziej też są starsze i niby poważniejsze mikronacji, którym można by przypisać takie miano. Gdzie indziej też są wodzowie Unga-bunga, którzy są tylko oklaskiwani przez pozostałą część mikronacji -samundyjskiej wioski. Gdzie indziej też są dwu- i jednozdaniowe posty, które nic nie wnoszą do tematu. Głównym mankamentem Nordaty jest nietrwałość, co w dużej mierze zawdzięczamy pewnemu administratorowi. Wszyscy wiedzą o kim mówię.  ;D Ale gdzie indziej też upadają i powstają państwa, gdzie indziej też są flejmy wynikające z ambicji i chęci władzy, które niekiedy potrafią zachwiać całym krajem.
N.N
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Gazeta Bialeńska - przez Konstanty Jerzy Michalski - 05.04.2015, 18:42:56

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości