Audyt dotyczący reformy gospodarki
Cytat: Potrzebne są mechanizmy czasem nawet przymusu do wykonania transakcji.

No to moja propozycja jest taka: stworzenie czegoś w rodzaju koncesji.

Przykładowo:
- koncesja na budownictwo mieszkaniowe, przy założeniu że każdy obywatel musi kupić choć jedno mieszkanie (tak jest np. w NUPIA - każdy musi mieć mieszkanie).
- koncesja na usługi komunikacyjne (przy czym na razie firmy komunikacyjne są państwowe, ale zawsze można sprywatyzować - choć można przyjąć też że i państwo może prowadzić i zarabiać, a zarządzającemu pensja) - chcąc się przemieszczać płacisz.
- koncesja na budowę samolotów, samochodów, domów itd. tego co jest potrzebne w państwie.

I inne - nie mam teraz zdrowia (za dużo C2H5OH) na wymyślanie dalszych, ale myślę że to nie problem, przeprowadzić debatę i ustalić potrzebną działalność... przy czym przyjąć zasadę - jedna działalność, jedna koncesja (na konkurencję przyjdzie czas gdy się państwo rozwinie i będzie np. 25 obywateli. Przy 12 - to na razie przyjęcie zasady jedna działalność dla jednej osoby - jako ogólna na całe państwo.

Koncesje na zasadzie - BIW ogłasza przetarg (czy raczej konkurs) i wybiera się (zasady do ustalenia) najlepszą ofertę (nie tyle cenową, a atrakcyjną dla rozwoju RB), ma to oczywiście drugi plus, że wymusza jakiś pomysł i jego realizację - a nie zasadzie focia z netu i naprzód. Będzie to premiowało tych co chcą coś stworzyć "mikronacyjnego", promować inwencję twórczą... ten który będzie miał ciekawy pomysł i sposób realizacji będzie zarabiał... czyli jak w realu.

Tylko jeden apel - nie na szybko, ale dokładnie to przemyśleć, przedyskutować i zrobić z głową - np. z dniem 1 kwietnia. Tą kadencję rządu przeznaczyć na debaty i stworzenie podwalin systemu.
[Obrazek: oJmKP26.jpg]   [Obrazek: 7GVD8cn.jpg]

Współzałożyciel i wierny członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej.

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Audyt dotyczący reformy gospodarki - przez Jan Kaniewski - 04.03.2014, 22:47:23

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości