Problemy młodych ludzi (OT z Pytania do MON)
Cytat:Jak sie ciesze ze uniknąłem obowiązkowej służby wojskowej w RP a chcieli mnie na komisje ale udało mi sie tym ze sie uczyłem jeszcze w liceum szwedzkim to sobie mnie odpuścili
Nie mogłeś uniknąć obowiązkowej służby, tak jak nie mogłeś być do niej powołany. Skoro piszesz, że masz 21 lat to do obowiązkowej służby mógłbyś być powołany w wieku lat 19 czyli dwa lata temu... problem w tym, że dwa lata temu już nie było służby obowiązkowej, nie było jej nawet w chwili gdy próbowano Cię powołać na komisje wojskową (rocznikowo 18 lat). Mylisz fakt istnienia ustawy o powszechnym obowiązku obrony zgodnie, z którą stan zdrowia i zdolność do służby (ale już w czasie wojny) podlega ocenie, z faktem istnienia zasadniczej (obowiązkowej) służby wojskowej.

Zasadnicza służba wojskowa została prawnie zawieszona w 2010, a ostatnie wcielenie było w grudniu 2008, w sierpniu 2009 zwolniono do cywila ostatnich żołnierzy odbywających służbę obowiązkową. A więc jak dzisiaj masz 21 lat to w chwili gdy było ostatnie wcielenie miałeś lat 16. W tym wielu ani do wojska, ani na żadne komisję nie powoływano.
[Obrazek: oJmKP26.jpg]   [Obrazek: 7GVD8cn.jpg]

Współzałożyciel i wierny członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej.

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości