Projekt zmiany Ordynacji Wyborczej (3)
Dobra, trochę się zagalopowałem.

Cytat:Artykuł 4.

1. Prawo zgłaszania kandydatów w wyborach prezydenckich oraz parlamentarnych przysługuje komitetom wyborczym. Komitety wyborcze wykonują również zadania związane z prowadzeniem kampanii wyborczej na rzecz kandydatów.

2. W wyborach parlamentarnych komitety tworzone są przez partie oraz stowarzyszenia polityczne. Do założenia komitetu wyborczego potrzeba podpis prezesa partii bądź stowarzyszenia wraz z co najmniej dwoma innymi podpisami członków owych ugrupowań, którzy będą wchodzili w skład owego komitetu.

3. W wyborach prezydenckich komitety tworzone są przez kandydatów wraz z ich zwolennikami. Do założenia komitetu wyborczego potrzeba podpis kandydata na urząd prezydenta wraz z co najmniej trzema innymi podpisami jego zwolenników, którzy będą wchodzili w skład owego komitetu.

4. Możliwość składania wniosków o utworzenie komitetu wyborczego jest możliwe w momencie, kiedy marszałek Parlamentu zarządzi wybory.

5. Decyzję o zatwierdzeniu komitetu wyborczego podejmuje sędzia marszałek parlamentu.

Cytat:Primo: Niedawno dwie osoby to było za dużo na komitet wyborczy, teraz muszą być podpisy czterech osób z jednej partii... Obecnie chyba tylko nasz Brodryjski komitet mógłby to osiągnąć. Wink Ale mimo wszystko jestem przeciwny aż takim utrudnieniom.

Było to po prostu źle zorganizowane. Obniżyłem ilość do 3 członków z jednego ugrupowania, co i tak zwiększy popularność partii politycznych. Aby wejść w struktury parlamentu będzie potrzeba dołączyć do partii, które dzięki temu zabiegowi się rozrosną i zaczną coś znaczyć w tym kraju. Jednoosobowe ugrupowania są dość komiczne.

Cytat:Secundo: Trzy podpisy dla kandydata na prezydenta są do zaakceptowania. Ale miesiąc przed czasem? I co w przypadku przyspieszonych wyborów? Będziemy czekać miesiąc? Big Grin No i po co tam sędzia, skoro od takich spraw jest Marszałek.

Z marszałkiem masz rację, a co do przyspieszonych to wymyśliłem takowe rozwiązanie. 

[Obrazek: 2ecd9ip.jpg]
/-/ Markus Felix Spirkin von Wettin

Wiadomości w tym wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości