17.06.2015, 15:36:22
(17.06.2015, 15:03:21)Aleksandra Dostojewska-Swarzewska link napisał(a): Postulat nr 9, utopijny. To sprawi, że ludzie będą i tak uzyskiwać inne obywatelstwa pod innymi danymi, co sprzyja kloningowi.
Instytucja ''stałego rezydenta'' byłaby zaś narzędziem dyskryminacji i budowania podziałów społecznych.
Szczególnie gwałciłoby to prawa Brodryjczyków, którzy dzisiaj zmuszeni są posiadać dwa obywatelstwa.
[justify]Jak już tłumaczyłem na IRC-u, Brodria wedle prawodawstwa bialeńskiego nie jest osobną mikronacją, tak więc nie dotyczy się to obywateli brodryjskich. Stały rezydent narzędziem dyskryminacji?Dyskryminacja to "prześladowanie poszczególnych osób lub grup społecznych albo ograniczanie ich praw ze względu na rasę, narodowość, wyznanie, płeć itp". Proszę wybaczyć, no ale w definicję to się nie wstrzeliłaś. [/justify]
Cytat:Postulat nr 11, stara sentencja głosi: ''władza deprawuje'', tym bardziej władza, która nie będzie musiała się liczyć ze zdaniem innych podmiotów. Tym bardziej, że większość ''starszych w stażu obywateli'' jest stronnicza i wyraźnie opowiada się przeciwko młodszym.
[justify]Hipoteza niepoparta żadnym dowodem ni argumentem (o opowiadaniu się przeciwko młodym). Ponadto to, że w życiu codziennym ktoś jest stronniczy jest naturalne. Liczy się tylko to, by na sali rozpraw takim nie być. Poza tym, to Prezydent Republiki Bialeńskiej może odwołać sędziego, który wydaje nieobiektywne wyroki… tak więc, nadal brak przeciwwskazań.[/justify]
Cytat:Postulat 14 godzi w Brodrię, która obecnie jest silnie związana z RB. Ponadto jest to dyskryminacja środowisk dążących do zmiany ustrou.
Jak niby godzi? I jak niby jest to "dyskryminacją" tychże środowisk?
Cytat:Postulat nr 17, w celu kontroli Nordaty i powstających tam państw jest właśnie w fazie tworzenia się projekt Cesarstwa Nordaty, uniwersalistycznej instytucji.
A tak w zasadzie – co Bialenię to obchodzi?
Cytat:Postulat 30, absolutnie pozbawiony sensu, wymierzony we mnie, moją rodzinę i wszystkich Brodryjczyków.Gdyby taki był, to znalazłby się w nim również zakaz posługiwania się już nadanymi tytułami. Mówienie, że jest "pozbawionym sensu, bo tak" jest przekomiczne.

(17.06.2015, 15:07:05)Hugon Hewret link napisał(a): Ostatecznie jednak brakuje najważniejszego postulatu, który decyduje o istnieniu Republiki Bialeńskiej - kontrola nad serwerem.
(17.06.2015, 15:18:17)Feliks Spirkin link napisał(a): Zabrakło mi tego samego co Hewretowi, a mianowicie o nacjonalizacji serwera Bialenii.
Ciężko to prawnie uregulować. Nie nakażesz nikomu wirtualnym prawem czegoś takiego.
(17.06.2015, 15:18:17)Feliks Spirkin link napisał(a): Jedynie wizja o dwuinstacyjność sądów jest moim zdaniem zbyt optymistyczna.
Być może, ale co szkodzi spróbować?
(17.06.2015, 15:22:36)AndrzejSwarzewski link napisał(a): [...]ale jako sens ma przestawienie ich razem?
A dlaczego nie? Debaty nie szkodzą. Poza tym – jak miałbym je przedstawić? Każdy w osobnym wątku?
(–) Kristian Arped