Postulatów trochę
No, i tak właśnie należy walczyć ze złym "swarzyzmem". Takie manifesty niezadowolenia przynajmniej jestem w stanie zrozumieć. :Smile Jedziemy z polemiką:
Cytat:Istnienie Marszałka Seniora również wynikało ze zwyczaju, ale w tym wypadku również warto tę kwestię zapisać w prawie. Urząd ten powinien piastować, od momentu zaprzysiężenia kadencji, do czasu wyboru Marszałka Parlamentu Republiki Bialeńskiej, parlamentarzysta z największym stażem, tj. najdłużej nieprzerwanie posiadający obywatelstwo.
To mi się nie podoba. Po prostu. Do zorganizowania jednego głosowania najbardziej odpowiednia jest ta osoba, która akurat ma ze dwie-trzy doby czasu od momentu zakończenia wyborów.
Tak, wiem, Ci mający obywatelstwo najdłużej to nerdy są (<3) i zwykle mają czas. Ale to nie reguła.

Cytat:Krajowa Rada Informatyczna jest jednym z tych tworów, które nigdy prawidłowo nie działały
Oczywiście, że działała prawidłowo - jeżeli Hugon akurat był w kraju...
Acz sformalizowanie adminowania PPK - cóż, tak czy siak to urząd najwyższego chyba zaufania publicznego... Zatem, popieram.

Cytat:„Iloma nazwiskami posługiwał się Hugon Hewret w swoim całym swoim v-życiu?”
Nie stawiasz poprzeczki za wysoko? :Smile

Cytat:Cytując jednego z Ojców Założycieli, oraz lekko parafrazując jego słowa, Republika Bialeńska ma być podmiotem, nie przedmiotem w mikroświecie. Postawmy na wiernych! To co niegdyś było czynem niedopuszczalnym, teraz jest czymś powszechnym. Posiadanie wielu obywatelstw często prowadzi do konfliktu interesów, umożliwia ono też szpiegostwo, agitacje i inne tego pokroju działania mające na celu zaszkodzenie naszej społeczności. Dla ludzi chcących działać w Bialenii, ale posiadających więcej niż jedno obywatelstwo, powinno się utworzyć kategorię „stałego rezydenta”, który miałby prawie takie same prawa i obowiązki co obywatel, tylko z paroma różnicami. Stały rezydent nie miałby biernego prawa wyborczego w wyborach do Parlamentu Republiki Bialeńskiej oraz w wyborach na Prezydenta Republiki Bialeńskiej, nie mógłby służyć w armii oraz nie mógłby piastować stanowiska sędziowskiego.
Utopia. Co najwyżej przy stanowisku sędziego to by się udało.

Cytat:Większośc ludności przed usunięciem starego podziału administracyjnego nie należała do żadnego regionu, pomimo tego że istniał nawet przymus prawny. Podczas podziału na miasta również nie. Wprowadzenie okręgów wyborczych wymusi na społeczeństwie działania na szczeblu lokalnym.
Szczerze, nudzą mnie już próby zorganizowania "szczebla lokalnego" na siłę. Życie pokazuje, że jedynie Jahołdajewszczyzna ma do tego potencjał. Reszta aktywności regionalnej to Brodria, czyli teren "regionu tradycyjnego" dla mikroświata - ongiś w pełni niezależnego tworu.

Cytat:System folwarków, niestety, jest kopią innego systemu, ponadto niepasującym do Bialenii, w wyniku czego ona sama stała się dziwnym, synkretycznym połączeniem. Nadane już tytuły, oczywiście, zachować się powinny a prawo ich nosicielom do posługiwania się nimi pozostawić. Mamy przecież ordery, którego bycie odznaczonym jest chyba dostateczną nagrodą za działalność na rzecz Republiki.
Póki co utopia - bo orderów (na razie) nikomu w profil nie wstawię...

Cytat:Jaki sens ma odcinanie się od kontynentu na którym się leży, skoro można go uporządkować, a przy tym wygenerować sporą dawkę aktywności? Żaden. Powinniśmy powołać, we współpracy z państwami nordackimi przejawiającymi jakikolwiek poziom, organizację, która chroniłaby granice Nordaty oraz której zgoda na osiedlenie byłaby konieczna, by lokować na kontynencie północnym swoje państwo. Koniec z piaskownicą dla Grutinów i de la Łatek!
Cóż... Ja pozostanę bardzo pesymistyczny co do realności tych planów, ale nie będę przeszkadzać... I nawet nie chodzi tu o pozim państw nordackich, tylko ogólnie o poziom współpracy międzynarodowej w tych czasach.

Cytat:Przewidywanie konsekwencji za czyny w kodeksie często bywa trudne, czasem wręcz niemożliwe, dlatego powinniśmy oprzeć nasz system karny o zasadę precedensu.
O matko.

Cytat:Postulat ten jest uzupełnieniem poprzednich, zwiększających uprawnienia sędziego, który powinien być osobą jak najbardziej apolityczną.
Też myślałem o poprawieniu w tej kadencji ustawy o incompatibilitas, chociaż myślałem o poszerzeniu wymogów na PPK i rozszerzeniu artykułu 3.

Cytat:Część ustaw, np. ustawa o ochronie wizerunku czy też ustawa o zmarłych i cmentarzach są większości martwymi oraz tworzą w Biuletynie Ustaw niepotrzebny nikomu bałagan. Część z martwych ustaw winno się połączyć w inne lub dołączyć do już istniejących, niektóre natomiast całkowicie zlikwidować.
Ta pierwszą można by dołączyć do ustawy o obywatelach, ta drugą do KCK.

Cytat:Wiele nieprzyjemnych sytuacji się wydarzyło i wiele krzywd stało, częściowo przez to, iż prawo bialeńskie w odchłań IRC-ową nie sięga.
Naprawdę chciałbyś moich interwencji na IRC-u? :Smile
Natomiast można by rozciągnąć prawo na krzykopudełko.

Cytat:Idea słuszna, lecz wykonanie tragiczne. W większości przypadków, nie licząc wyjątków, Obserwatorzy Cywilni w ogóle nie biorą udziału w konsultacjach w tajnej sali sądowej.
Jak i samorządy...

Cytat:Ustawa jest zbyt obszerna. Po prostu. Niektóre organy Autonomii zlikwidować, inne połączyć.
I usunąć zapisy martwe z samej logiki.

A teraz odpowiedzi na inne sprawy niż postulaty:
Cytat:To sprawi, że ludzie będą i tak uzyskiwać inne obywatelstwa pod innymi danymi, co sprzyja kloningowi.
Kloningowi nie, ale zatajaniu danych już owszem. A to jak do tej pory praktycznie zawsze powodowało jakieś komplikacje.

Cytat:Postulat 30, absolutnie pozbawiony sensu, wymierzony we mnie, moją rodzinę i wszystkich Brodryjczyków.
<haha>
Dobra, śmichy-chichy na bok. Niech już będzie, że wymierzony w Brodryjczyków, wszystkich naraz i każdego z osobna. Ale czemu: "pozbawiony sensu"?

Cytat:Zabrakło mi tego samego co Hewretowi, a mianowicie o nacjonalizacji serwera Bialenii.
Żartujesz sobie? Nacjonalizować coś, za co niewielka część osób płaci realne pieniądze?

Cytat:No to zmniejszamy czy zwiększamy liczbe urzędów?
Zmniejszamy. Gubernator/zarządca/starosta/łotewa już istnieje.

Cytat:W Bialenii dodatkowo przydałoby się wprowadzić zakaz udzielania w niektórych państwach pod zarzutem "szpiegowania na rzecz obcego moczarstwa".
Chwila, moment... Pamiętam, że jeszcze za bytności Krzysia w RB coś takiego dyskutowaliśmy, długo, zażarcie i z głównym celem nie wprowadzenia takich przepisów w życie, tylko postraszenia niektórych. Ale ostatecznie... coś takiego kontrowersyjnego przeszło. Tylko nigdy nie było okazji do skorzystania z tego. Bodajże "ustawa o państwach nieprzyjaznych". Muszę tego poszukać.
mgr net. dr pczk. Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Najbardziej Umiłowany Dyrektor Generalny Policji Krajowej, Poseł, Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji, Wiceprezes Bialeńskiego Związku Sportowego, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Księstwie Sarmacji, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Graficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Quasi-dzierżońca 283 folwarków, Zasłużony dla Stowarzyszenia, Święty Zielonego Kościoła, Według Boczka Raper, Kropidło Bialeńskiej Biurokracji, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Przeciętny Wulkanizator, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016, Wicemister Bialenii 2018.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Postulatów trochę - przez Kristian Arped - 17.06.2015, 14:29:53

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości