Postulatów trochę
(17.06.2015, 19:42:59)Dan Mark link napisał(a): Jeżeli wykształcił się taki zwyczaj, który dziąła już którąś kadencje parlamentu - to po co go zmieniać? Wszak prawo zwyczajowe to też prawo.
Nikt nie mówi tu o zmianie zwyczaju, a o jego sformalizowaniu, w celu likwidacji możliwych nadużyć.
Cytat:Nie każda osoba posiadająca więcej niż jedno obywatelstwo jest szpiegiem i zbrodniarzem...Są mikronauci ,którzy mając nadmiar wolnego czasu angażują sie w inne mikronacyjen projekty.
Nie chodzi o żadne szpiegostwa ni sprawy z nimi związane. Chodzi tylko o postawienie na jakość, nie ilość.
Cytat:W obcojęzycznych częściach mikroświata też szaleje kryzys demograficzny, więc wątpie w zaiteresowanie przedstawicieli "innych mikroświatów". Nie każdy znasz prefekcyjnie zna języl angielski... a istnieją też inne ,których na pewno możemy nie znać. Zresztą łączyło by się to chyba z podwójnymi obywatelstwami, których chyba nie chcemy.  Wink
[justify]Przecież napisałem wyraźnie, że nie chodzi mi o ludność już z mikronacjami jakiegokolwiek typu związaną. Można robić ogłoszenia, informacje na reddicie czy innych mu podobnych. Od obcokrajowców wymagana byłaby znajomość języka angielskiego.[/justify]
Cytat:A co jeśli w danym regionie do wyborów nikt się nie zgłosi bądz nikt w nim nie zamieszka? Obecny system działa bardzo sprawnie, niew idzę potrzeby jego zmiany.
Sporządzony zostałby specjalny algorytm, system, który przypisywał by odpowiednią liczbę mandatów z zależności od liczby mieszkańców.
Cytat:Ogólnie to sądów chyba nie powinno się do niczego zmuszać, nie można wywierać na sędziach presji. Big Grin Jeżeli zachodzi taka powinność ustawę zgłasza się do sądowych konsulatacji, nie widzę potrzeby zmiany.
Do prowadzenia rozpraw sędziów też nie powinniśmy zmuszać? Wink
(17.06.2015, 17:21:57)Hugon Hewret link napisał(a): Tu nie chodzi prawną regulację, a o regulację fizyczną i faktyczną.
Valanthir, który jest administratorem Bialenii jest praktycznie nieaktywny i nie mamy żadnej kontroli nad bazą danych. Dlatego w razie jakiejś awarii brak administratora spowoduje kataklizm dla Bialenii, a ja posiadam kopię danych zapasowych z lutego bieżącego roku.
[justify]Ubolewam, że z serwerem wyszło jak wyszło. Nie zarzucicie Maciejowi, Adamowi, Martinowi i mnie, że chcieliśmy źle… no i szkoda, że wtedy zrezygnowałeś z adminowania.[/justify]
(17.06.2015, 17:14:21)Jan Kaniewski link napisał(a): Na "ostatku" się odniosę. Punkt 25 ciekawy, ale czy nie uważacie, że Republika Bialeńska musi przekazywać prawo do decydowania o niej obywatelom nie tylko w wyborach, nie tylko przez ogólne konsultacje, ale wzmocnić rolę stowarzyszania się. Na przykład taki IRC można zaproponować do przekazania w ramach umowy publiczno - prywatnej do zarządu powstałemu lub powstałym stowarzyszeniom? Powiecie mi, że nie ma takowych. Ale mogą powstać w wyniku konkursu lub albo razem z promocją Republiki Bialeńskiej w mikroświcie, jak i poza nim. Sądzę, że nie powinniście obawiać się, że zaraz Was zjedzą. Oczywiście to wymaga zaufania, ale raczej myślę, że ze strony władz Republiki Bialeńskiej.
[justify]Szkoda, że na ostatku, Janku. Smile Fajnie, jak do nas zaglądasz. Wiem, że to nie miejsce na pisanie o tym, ale nie chcę śmiecić w Pałacu Prezydenckim… przemyśl jeszcze raz swoją decyzję. Zrób sobie dłuższy urlop. Przecież sam dobrze wiesz, jak często wracasz z nich. Odpocznij i wróć z pełnią sił! Smile[/justify]

[justify]Do Macieja odniosę się kolektywnie, bo za dużo cytatów byłoby. No to lecim.
Nie popierasz pomysłu zapisania funkcji Marszałka Seniora w prawie, czy mojej propozycji, kto powinien tę funkcję piastować? Jeżeli chodzi o to drugie, to można zawsze dojść do konsensusu, że Marszałka Seniora powołuje Prezydent Republiki Bialeńskiej. Co do KRI – nie, nie działała ona prawidłowo, tj. niezgodnie z prawem.

Czy ja wiem, czy mój postulat dot. obywatelstw jest utopijny… być może tak, w końcu to są postulaty, a nie wprowadzanie ich w życie. Jestem tylko trochę niezadowolonym obywatelem, który chce pokazać moim reprezentantom, co mi się w mojej ojczyźnie aktualnie nie podoba. Jak już o utopiach mowa, to ze sprawą orderów dostałeś ode mnie wiadomość na das Buch des Gesichts.

Co do szczebla lokalnego – nigdy nie próbowaliśmy wprowadzić mojego pomysłu z zeszłych wakacji właśnie dotyczącego okręgów wyborczych, a takie fyle np. już tak. Co szkodzi? Nie rozumiem też reakcji na zasadę precedensu.  :|

Tak, chcę Twojej obecności na IRC-u, bo to zawsze mniejszy ciężar na moich barkach. Tylko potrzebujesz mieć konto zarejestrowane, bym mógł ci na stałe dać operatora kanału.[/justify]

No a teraz do Martina.

[justify]Dlaczego nie chcesz, by rząd był zmuszony do wygłaszana expose? Może w końcu coś się ruszy, i będziemy mieli z czego ich rozliczać, bo póki co, to rządy zazwyczaj były nieaktywne. Co do słów o Nordacie, jest chociażby jeden możliwy partner – Kugaria.[/justify]
(–) Kristian Arped
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Postulatów trochę - przez Kristian Arped - 17.06.2015, 14:29:53

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości