24.01.2016, 10:39:16
Oto wystąpienie Piotra Pawła de Zaym na Szczycie Orientyki w Rosseln:
Cytat:Ekscelencje,
Z zainteresowaniem przyglądałem się tej dyskusji. I chciałbym się odnieść do podsumowania, nakreślonego przez Ekscelencję Daniela von Witta.
Pragnę podkreślić, iż jeśli niepodległość rozumiemy jako wolność od obcego państwa, od podporządkowania się mu - to Hasseland oczywiście jest niepodległy. Hasseland nie jest podporządkowany Republice Bialeńskiej, a jedynie na podstawie umowy zawartej dobrowolnie, przekazał Republice Bialeńskiej pewne uprawnienia. W równie swobodny sposób może Republice Bialeńskiej te uprawnienia odebrać, rezygnując zarazem z rozmaitych, otrzymanych w zamian korzyści. Jeśli suwerenność określa się jako wolność do swobodnego rządzenia na własnym terytorium, to rzecz jasna Hasseland ma pełną suwerenność, bo całkowicie swobodnie rządzi się na własnym terytorium.
Królestwo Hasselandu nie jest częścią Republiki Bialeńskiej, ale niepodległym państwem, które stowarzyszyło się z Republiką, zawierając wzajemnie korzystny układ. Podległość prawu Republiki jest ograniczona do spraw określonych traktatem, w pozostałych sprawach nie istnieje - Królestwo posiada własną konstytucję, ustawy, własny bank i podwaliny systemu gospodarczego.
Sugeruję uważne przeczytanie traktatu stowarzyszeniowego i zapoznanie się z ustawodawstwem hasselandzkim. Rozumiem, że sprawa nie jest łatwa, chocby dlatego, że ja, Hasselandczyk - będąc Królem Hasselandu - występuje tu jako członek delegacji bialeńskiej. Jako szef MSZ Republiki Bialeńskiej gotów jestem na wniosek władz Hasselandu (o ile takowy będzie) udzielić Hasselandowi zgody na samodzielną obecność na niniejszym Szczycie. Paradoksalnie, to oczywiście nie musi spowodować mojej nieobecności.
Mam natomiast pytanie: co jeśli Szczyt uzna Hasseland za państwo nie mogące uczestniczyć w Szczycie? Czy oznaczać to może chęć jakiejś blokady politycznej Królestwa? Bo przecież faktycznie Hasseland w Orientyce jest obecny.
dr net. prawa, prof. nadzw. UB
![[Obrazek: fmg07.jpg]](http://i68.tinypic.com/fmg07.jpg)
Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości
![[Obrazek: fmg07.jpg]](http://i68.tinypic.com/fmg07.jpg)
Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości