24.01.2016, 14:30:12
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24.01.2016, 14:37:17 przez Kamil Maciejewski.)
![[Obrazek: 255zt.png]](http://funkyimg.com/i/255zt.png)
Rozporządzenie Kanclerza Akademii Libertas
z 10 stycznia 2015 r.
w sprawie zmiany Statutu Akademii Libertas
z 10 stycznia 2015 r.
w sprawie zmiany Statutu Akademii Libertas
Na podstawie art. 27 Statutu Akademii Libertas z 1 grudnia 2015 r.:
§ 1. W Statucie Akademii Libertas z dnia 1 grudnia 2015 wprowadza się następujące zmiany:
1) w art. 23 otrzymuje brzmienie:
"Art. 23.
1. Studentem i pracownikiem Akademii może zostać każdy.
2. Wniosek dotyczący rozpoczęcia studiów musi zostać złożony w Rektoracie oraz przyjęty przez Rektora lub Prorektora.
3. Szczegółowe wymagania edukacyjne, przebieg studiów oraz systemy egzaminowania określają dziekani poszczególnych wydziałów, dyrektorzy poszczególnych instytutów oraz kierownicy katedr w drodze postanowień."
2) w art. 25 otrzymuje brzmienie:
"Art. 25.
Wyróżnia się następujące stanowiska, na których może zostać zatrudniony przez Rektora pracownik naukowy w Akademii:
a) Asystentem jest osoba posiadająca tytuł zawodowy licencjata net. lub magistra net. Zajmuje się wyłącznie dalszym zdobywaniem wiedzy, przygotowywaniem wykładów oraz pomocą adiunktom i profesorom.
b) Adiunktem jest osoba zatrudniona na uczelni i posiadająca stopień naukowy doktora net. Zajmuje się przygotowywaniem wykładów, prowadzeniem badań naukowych oraz pełni rolę promotora dla studentów.
c) Profesorem nadzwyczajnym jest osoba zatrudniona na uczelni i legitymująca się co najmniej stopniem naukowym doktora habilitowanego net. lub w szczególnym wypadku stopniem naukowym doktora net. Zajmuje się przygotowywaniem wykładów, prowadzeniem badań naukowych oraz pełni rolę promotora dla studentów i doktorantów. Profesor nadzwyczajny posługuje się skrótem po (lub przed) swoim stopniu naukowym: "prof. AL".
d) Profesorem wizytującym jest osoba zatrudniona na innej uczelni niż Akademia, legitymująca się co najmniej stopniem naukowym doktora net. oraz gościnnie prowadząca zajęcia w Akademii. Profesor wizytujący ma te same uprawnienia co profesor nadzwyczajny i posługuje się skrótem po (lub przed) swoim stopniu naukowym: "prof. wiz."
e) Profesorem zwyczajnym jest osoba legitymująca się tytułem naukowym profesora oraz posiadająca liczny dorobek naukowy. Zajmuje się przygotowywaniem wykładów, prowadzeniem badań naukowych i sympozjów oraz pełni rolę promotora dla studentów i doktorantów. Profesor zwyczajny posługuje się skrótem: "prof. zw. dr hab. net."
f) Starszym wykładowcą jest osoba, która legitymuje się tytułem zawodowym licencjata net. lub magistra net., lecz nie kontynuuje nauki na studiach doktoranckich albo osoba, która nie posiada żadnego tytułu zawodowego. Zajmuje się przygotowywaniem wykładów, prowadzeniem zajęć oraz pełni rolę pomocniczą w stosunku do pozostałych pracowników uczelni. W szczególnych przypadkach kierownik jednostki naukowej, w której starszy wykładowca jest zatrudniony, może upoważnić go do przeprowadzenia egzaminu."
3) załącznik w punkcie 2 otrzymuje brzmienie:
"Chłopcy z Placu Broni: "Kocham wolność"
Tak niewiele żądam
Tak niewiele pragnę
Tak niewiele widziałem
Tak niewiele zobaczę
Tak niewiele myślę
Tak niewiele znaczę
Tak niewiele słyszałem
Tak niewiele potrafię
Wolność kocham i rozumiem
Wolności oddać nie umiem
Wolności oddać nie umiem
Tak niewiele miałem
Tak niewiele mam
Mogę stracić wszystko
Mogę zostać sam
Wolności oddać nie umiem
Wolności...
Wolności oddać nie umiem
Wolności oddać nie umiem
Tak niewiele miałem
Tak niewiele mam
Mogę rzucić wszystko
Mogę zostać sam
Wolności oddać nie umiem
Wolności oddać nie umiem"
Tak niewiele żądam
Tak niewiele pragnę
Tak niewiele widziałem
Tak niewiele zobaczę
Tak niewiele myślę
Tak niewiele znaczę
Tak niewiele słyszałem
Tak niewiele potrafię
Wolności oddać nie umiem
Wolności oddać nie umiem
Tak niewiele miałem
Tak niewiele mam
Mogę stracić wszystko
Mogę zostać sam
Wolności oddać nie umiem
Wolności...
Wolności oddać nie umiem
Wolności oddać nie umiem
Tak niewiele miałem
Tak niewiele mam
Mogę rzucić wszystko
Mogę zostać sam
Wolności oddać nie umiem
Wolności oddać nie umiem"
§ 2. Rozporządzenie wchodzi w życie z momentem ogłoszenia.