Koronacja styczeń 2016

Eddard chodził z kąta w kąt widocznie zdenerwowany. Skąd mógł się dowiedzieć? Przecież nie wysłaliśmy posłańca do Iwanowa...  - pomyślał. - Jon Jong - zawołał. Po chwili do pokoju, kłaniając się wszedł gruby, Razuryjczyk z pałacowej służby.
- Jon Jong, czy wyrzuciłeś już ten stary, ruski tron Iwana? No wiesz, ten grat, który kazałem ci wyrzucić, bo zajmował tylko miejsce w magazynie?
- Eeee... Tak? - odpowiedział cicho i niepewnie Razuryjczyk.
- Czy, aby na pewno?
- Nie, przepraszam, za chwilę to zrobię - powiedział i skierował się do drzwi.
- Chwileczkę - rzucił Eddard - wnieś go z powrotem do sali tronowej obok miejsca Króla-Seniora... Aha i przetrzyj go trochę - dorzucił Hasselandczyk.
- Tak jest, Wasza Królewska Mość. Już to robię.
Ahhh ta służba - pomyślał Ned. Po czym skierował się do wyjścia, aby powitać przybyszy.

Na dole od razu rozpoznał starszego mężczyznę i młodszą kobietę, którzy stali czekając przed wejściem. Najpierw postanowił podejść do tego pierwszego.

- Wasza Królewska Wysokość - powiedział Ned lekko się kłaniając w stronę mężczyzny.
- Królu-Elekcie - odparł Iwan akcentując szeczgólnie mocno słowo "elekcie". - Czy mogę już wejść do sali tronowej, chcę zobaczyć co się zmieniło.
- Emmmh... Może na razie zaproszę Waszą Królewską Wysokość do moich komnat. Napilibyśmy się herbaty? Sala tronowa jest jeszcze w przygotowaniu.
- Jak to?! Przed moją koronacją wszystko było gotowe już trzy dni przed! Co za czasy... - wykrzyknął Senior kręcąc glową i tupiąc w nogę. - To nie dopuszczalne!
- Chwileczkę - odparł Eddard, odchodząc w stronę Irminy.
- Wielmożna Wicehrabino - powiedział patrząc w stronę kobiety i lekko się uśmiechając. Podczas schylania się, aby ucałować dłoń szlachcianki Eddard powiedział cicho w jej stronę - ratuj mnie od niego.
- Wasza Królewska Mość - powiedziała rozpromieniona Wicehrabina - coś się załatwi. Po czym skierowała się do Króla-Seniora mówiąc - Wasza Wyskość Car Iwan? Jeszcze nigdy się poznaliśmy - muszę z Panem pomówić, mam kilka ciekawych pytań.
- Tak? - odparł nieco zdziwiony, ale uspokojony Car.
- Mój służący odprowadzi Was do pokoju gościnnego. - wtrącił Ned. - Dzięki - powiedział cicho w stronę Wicehrabiny, tak że tylko ona to usłyszała.
dr net. prawa, prof. nadzw. UB
[Obrazek: fmg07.jpg]

Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Koronacja styczeń 2016 - przez Hewret von Thorn - 24.01.2016, 20:26:00

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości