FOTY 2015 - scena
AndrzejSwarzewski - dnia: 26 Sierpień 2015, 21:51:54

Nazywam się Andrzej Swarzewski i przybywam do Was z Republiki Bialeńskiej, w której pełnię zaszczytny urząd Prezydenta. W mikroświecie jestem od 18 września 2010 roku. Swoją karierę zacząłem w Księstwie Sarmacji, która była moim domem – z przerwami – prawie do chwili założenia Republiki. Byłem tam m.in. Marszałkiem Sejmu, Ministrem Kultury i Sportu oraz Namiestnikiem Sclavinii. To ja ogłosiłem opróżnienie Tronu Książęcego po abdykacji JKW Piotra II Grzegorza.

Komitet Założycielski Republiki Bialeńskiej rozpoczął działanie 15 listopada 2013 roku. Od tego czasu nasz kraj niemal nieustannie się rozwija. Według letniego raportu demograficznego „Kuriera” jesteśmy trzecią największą mikronacją. Nasze forum również należy do trójki najaktywniejszych, także dzięki naszym sojusznikom – Królestwu Hasselandu oraz Carstwu Brodryjskiemu.

Sport i – zwłaszcza – kultura odgrywają bardzo ważną rolę w mikroświecie. Ktoś kiedyś powiedział, że mógłby sobie wyobrazić mikroświat bez gospodarki, a nawet polityki, ale nie bez kultury. Zgadzam się z tymi słowami. Ja talentów artystycznych nie posiadam, jednak popieram sztukę i wszelkie inicjatywy kulturalne. Uważam, że do wydarzeń kulturalnych należą także FOTY 2015, w których z największą przyjemnością występuję, choć do wielkich ludzi (choćby pozostałych występujących) jeszcze wiele mi brakuje.

Pochwalę się jednak, że kilka razy wystąpiłem w teatrze tzw. sclavińskim, który tradycyjnie wystawia sztuki w czasie bialeńskich świąt narodowych. Mam nadzieję, że już 1 września, w czasie Święta Patrona ponownie nam się to uda. Już teraz serdecznie zapraszam wszystkich na uroczyste obchody, które rozpoczną się o 20:45 na naszym IRC-u. Naprawdę warto to zobaczyć. Wink

Kulturę i bogate dziedzictwo narodowe oraz regionalne uważam za jedną z najważniejszych wartości mikroświata. Ten tzw. klimat jest tym, co zatrzymuje surferów po bezdrożach Internetu na Pollinie. Dlatego też staram się promować oryginalne klimaty w naszym mikroświecie, a zwłaszcza w Republice Bialeńskiej, która wytworzyła swoistą mozaikę kultur. Carstwa, absolutystyczna Brodrii żyje w zgodzie i przyjaźni z nowoczesnym i postępowym Wolnogradem, atamańską Jahołdajewszczyzną i kaddafistyczną Pustynią oraz azjatycko-kanadyjskim, oświeconym Królestwem Hasselandu. Do tego dochodzą wpływy valhallijskie, której tereny zajęliśmy oraz sarmackie, victoriańskie i santańskie, skąd przybyło do nas wiele ludzi. To właśnie ta oryginalność jest naszą siłą, która pozwala nam owocnie istnieć od prawie dwóch lat, pomimo szalejącego kryzysu mikronacji.

Właśnie różnorodność i wzajemny szacunek oraz przyjaźń, to wartości, których powinien pełen być mikroświat. Nie może być mowy o zabijaniu indywidualności, dosyć tego jest w świecie realnym! Jeśli nie będziemy akceptować przybywających do nas ludzi takimi, jakimi są, to nie będziemy atrakcyjną alternatywą.  To właśnie wolność i równość są tym, czym przepełniony powinien być mikroświat. Każdy jest inny, ale wszyscy równi. Właśnie na Pollinie każdy powinien móc przedstawić swoją inność i mieć prawo do akceptacji ze strony reszty społeczności. O taki mikroświat powinniśmy walczyć, bo tylko taki mikroświat może przetrwać! Dziękuję! Smile
dr net. prawa, prof. nadzw. UB
[Obrazek: fmg07.jpg]

Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości

Wiadomości w tym wątku
FOTY 2015 - scena - przez Hewret von Thorn - 30.01.2016, 19:47:15

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości