07.02.2016, 00:14:38
Eddard Noqtern
Król Hasselandu
Aha brakuje mi tu jeszcze jednego: możliwości odwołania Króla, w przypadku gdyby łamał on przepisy (obecnie nie ma takiej możliwości).
W związku z tym wnoszę propozycje poprawki do Konstytucji. Ale czy to obecnie możliwe? Z tego co widzę nie ma takiej możliwości.
Ale powiem o co mi chodzi:
1) Artykuł II, ustęp 1 przyjmuje brzmienie:
2) Artykuł II, ustęp 12 przyjmuje brzmienie:
3) Artykuł V, ustęp 1 przyjmuje brzmienie:
3) Artykuł VIII przyjmuje brzmienie:
Król Hasselandu
Aha brakuje mi tu jeszcze jednego: możliwości odwołania Króla, w przypadku gdyby łamał on przepisy (obecnie nie ma takiej możliwości).
W związku z tym wnoszę propozycje poprawki do Konstytucji. Ale czy to obecnie możliwe? Z tego co widzę nie ma takiej możliwości.
Ale powiem o co mi chodzi:
1) Artykuł II, ustęp 1 przyjmuje brzmienie:
Cytat:1. Król jest najwyższym reprezentantem Królestwa Hasselandu. Osoba Króla jest nietykalna.
2) Artykuł II, ustęp 12 przyjmuje brzmienie:
Cytat:. Tron uznaje się za opróżniony w razie:
a) śmierci Króla;
b) odejścia Króla z Królestwa Hasselandu;
c) abdykacji Króla;
d) nieusprawiedliwionej nieobecności Króla, trwającej bez przerwy ponad 4 miesiące.
Opróżnienie tronu ogłasza Prezes Sądu Najwyższego, Lord Szambelan lub Lord Protektor. W razie ich braku może to uczynić Senator, działający w porozumieniu ze wszystkimi innymi aktywnymi Senatorami. Ogłoszenie dotyczące nieusprawiedliwionej nieobecności Króla staje się nieskuteczne, jeśli Król zjawi się w terminie 14 dni od jego dokonania. W terminie 14 dni od ogłoszenia opróżnienia tronu, Prezes Sądu Najwyższego, Lord Szambelan lub Marszałek Zgromadzenia Obywateli, albo osoba, która to uczyniła obwieszcza wstąpienie na tron następcy Króla lub zwołuje Zgromadzenie Obywateli dla dokonania wyboru Króla. Szczegóły określa ustawa.
3) Artykuł V, ustęp 1 przyjmuje brzmienie:
Cytat:1. Podstawowymi jednostkami terytorialnymi w Królestwie Hasselandu są prowincje Razuri i Zegiesa.
3) Artykuł VIII przyjmuje brzmienie:
Cytat:W sprawie stanu wyjątkowego
1. Król może wprowadzić stan wyjątkowy z własnej inicjatywy i na wniosek Lorda Szambelana lub Lorda Protektora, w razie szczególnego zagrożenia Państwa, za zgodą Lorda Protektora. Po ustaniu zagrożenia, Król odwołuje stan wyjątkowy.
2. Podczas stanu wyjątkowego Król może wydawać ustawy bez uzyskania opinii Senatu.