Luźne przemyślenia
Co było, to było. Ogłaszać niepodległość chciałam głównie z powodu dwóch postaci, których szczęśliwie z nami już nie ma, a i z Twoich Andrzeju ust można usłyszeć,  że to ''sarmaccy agenci''.
Przykro mi, że oceniasz mnie (akurat) przez pryzmat przeszłości.... Teraz bardziej czuję się Bialenką, niż Brodryjką.
To Bialenia jest gwarantem tego, że o Brodrii w ogóle dzisiaj możemy mówić. Jednocześnie to ja wyraźnie podnoszę głos na to co się stanie z Brodrią, gdy nie interweniujemy. Pseudo państwo ''Abchazja'', które zyskało stabilizację jedynie dzięki pomocy Bialenii wbije nam nóż w plecy. I zobaczycie, że wcześniej czy później wyjdzie na jaw, to co mówię od dawna: Brodria zostanie oderwana od Republiki.
Jestem jednak wyśmiewana, a mój głos to głos wołającego na pustyni.
Co do Hasselandu, wiadomo, że ma ambicje, bo ma i historię, której odmówić mu nie można. Boję się, że Bialenia stała się dla Królestwa jedynie platformą wyskokową.

Konkludując, należałoby już teraz, nim nie jest za późno postawić takie warunki umowy, aby sprawa była jasna. Czy obecne władze Brodrii i Hasselandu przyjmą wzmożony pakiet integracyjny, czy też nie? Jeżeli nie, to nie ma sensu utrzymywać na swoim łonie stada żmij.
Reformy zaś są pożądane, chociaż będzie trudno. Serce się kraje kiedy ''byle kto'' może zasiadać w Parlamencie, tak jak było to do nie dawna (patrz Bargrat). Jak można pozwolić by w Izbie zasiadała głowa ''państwa'' mającego z natury roszczeniowe tendencje i bezkarnie zajmującego pół Nordaty.
Przypominam, że mnie za to samo skazano na śmierć, tu zaś hołduje się chorej ambicji.

Ja ze swojej strony gwarantuję: Bialenia jest moją Ojczyzną. Daję temu wyraz np. poprzez aktywną politykę budowania jedności narodowej: napisałam hymn (nota bene miał się zająć nim Parlament, a się nie zajął).

Prezydencie Republiki, ja Caryca Brodrii w imieniu swoim i moich zwolenników zapewniam: Przy Tobie Najjaśniejszy Panie otoczony blaskiem majestatu Demokracji stoimy i stać chcemy!
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Luźne przemyślenia - przez AndrzejSwarzewski - 17.02.2016, 00:27:51

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości