Luźne przemyślenia
Cytat:Z trwogą przeczytałem pod koniec stycznia (...) pomysł stworzenia z Bialenii kondominium brodryjsko-hasselandzkiego. Dlaczego? Bo pokazuje to brak asymilacji ludności państw stowarzyszonych. Bialeńczycy są mniejszością we własnym kraju, a przecież zamysł był taki, aby Bialeńczykami byli wszyscy obywatele Republiki, także Hasselandczycy, Brodryjczycy i emigranci z Nordaty. Nikt nie oczekiwał wyrzeczenia się własnych tożsamości, ale wdzięczności za przyjęcie pod zielony sztandar (który też zmienił barwy, co znamienne) można by się spodziewać w zamian za pomoc w trudnej sytuacji.

Co też ci takiego przyszło na myśl? Kto i kiedy chciał urządzać kondominium brodryjsko - hasselandzkie?

Twoje słowa są skierowane także we mnie. Czy moja dotychczasowa praca dla Bialenii, zaangażowanie w jej życie i nieprzerwalne działanie dla niej nie są wystarczającymi dowodami asymilacji i wdzięczności z mojej strony?

Stawiając Wolnograd na pozycji pokrzywdzonego przez Brodrię i Hasseland czynisz dokładnie odwrotnie - krzywdzisz swoimi oskarżeniami obywateli państw stowarzyszonych.

Cytat:Jeżeli nie, to nie ma sensu utrzymywać na swoim łonie stada żmij.

Przepraszam bardzo, że niby Brodria i Brodryjczycy to żmije na łonie Bialenii?
Mikołaj Patryk Dostojewski von Vincis vel Hyjek
- Car - Senior Brodrii, ojciec Tomasza Bagrata Dostojewskiego
- kniaź bialeński, pan na Patrykpolisie; trener Korony Patrykpolis
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Luźne przemyślenia - przez AndrzejSwarzewski - 17.02.2016, 00:27:51

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości