Luźne przemyślenia
(17.02.2016, 09:34:56)Mikołaj Patryk Dostojewski link napisał(a):
Cytat:Z trwogą przeczytałem pod koniec stycznia (...) pomysł stworzenia z Bialenii kondominium brodryjsko-hasselandzkiego. Dlaczego? Bo pokazuje to brak asymilacji ludności państw stowarzyszonych. Bialeńczycy są mniejszością we własnym kraju, a przecież zamysł był taki, aby Bialeńczykami byli wszyscy obywatele Republiki, także Hasselandczycy, Brodryjczycy i emigranci z Nordaty. Nikt nie oczekiwał wyrzeczenia się własnych tożsamości, ale wdzięczności za przyjęcie pod zielony sztandar (który też zmienił barwy, co znamienne) można by się spodziewać w zamian za pomoc w trudnej sytuacji.

Co też ci takiego przyszło na myśl? Kto i kiedy chciał urządzać kondominium brodryjsko - hasselandzkie?

Twoje słowa są skierowane także we mnie. Czy moja dotychczasowa praca dla Bialenii, zaangażowanie w jej życie i nieprzerwalne działanie dla niej nie są wystarczającymi dowodami asymilacji i wdzięczności z mojej strony?

Stawiając Wolnograd na pozycji pokrzywdzonego przez Brodrię i Hasseland czynisz dokładnie odwrotnie - krzywdzisz swoimi oskarżeniami obywateli państw stowarzyszonych.

Cytat:Jeżeli nie, to nie ma sensu utrzymywać na swoim łonie stada żmij.

Przepraszam bardzo, że niby Brodria i Brodryjczycy to żmije na łonie Bialenii?

Patryku, patrząc na ostatnie zachowanie niektórych oficjeli brodryjskich myślę, że do tego zmierzamy. Na razie nikt nie wydziela jadu, ale to jest specyfika żmij, że pojawiają się znienacka, z zaskoczenia.

Z bólem obserwuję, iż bardziej jesteś zaangażowany w yoyonacji Bargata, z którym związałeś się dziwnym węzłem przyjaźni.
Tomasz Bargrat to wróg Republiki. Ja tyle razy rozmawiałam z tobą na spokojnie, że nie można powierzać tronu bezkrytycznie w jego ręce.
Wysunęłam nawet uczciwy plan elekcji w łonie dynastii. I co? Zostałam zlinczowana. Wyśmiano mój projekt z powodu ogólnie rzecz biorąc ''możliwej destabilizacji''. Jakiej destabilizacji? Czy jakiś kraj, tym bardziej de facto podregion innego państwa upadł od wybieralności najwyższych dostojników?

Jeszcze raz ostrzegam: kłujmy żelazo, Bialenio, póki gorące.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Luźne przemyślenia - przez AndrzejSwarzewski - 17.02.2016, 00:27:51

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości