Pomysł na grę strategiczną
Dawno, dawno temu kiedy mieszkałem w akademiku grałem w bardzo ciekawą planszową grę strategiczną. Nazywała się Dyplomacy. Grało sie na planszy przedstawiającej mape Europy z przed I wojny światowej, wybierał / losowało sie państwa wsród uczestników i rozpoczynało grę. Cała zabawa polegała na zawiązywaniu różnych sojuszy, uzgodnień, paktów ... wszystko odbywało się na korytarzu akademika coby inni uczestnicy gry nie wiedzieli o czym sie rozmawia, ani jakie decyzje zapadły... po konsultacjach odbywało sie pisanie rozkazów dla swoich armii,po czym następowało ich odczytanie. Jeśli dany obszar akatkowany był przez większą ilość armi został zdobyty, jeśli siły były wyrównane pozostawało staus quo. Zabawa trwała od kilku do kilkubastu godzin (zwykle całą noc), po czym zapisywano stan aby rozpocząć ją ponownie wieczorkiem. Pamiętam, że zabawa była przednia, lecz potem niestety nigdy z tą grą się nie spotkałem. Z tego co pamiętam była to gra angielska. Może ktoś zna tę grę, można by ją zaadoptować na warunki forumowe i pograć.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Pomysł na grę strategiczną - przez Fiodor Swirydiuk - 20.02.2016, 19:07:23

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości