Czy III Rzeczpospolita umiera na naszych oczach?
Cytat:Tutaj się nie zgodzę: jak na warunki europejskie III RP funkcjonuje dość dobrze - zwłaszcza w porównaniu do np Mołdawii i Ukrainy
Zgadzam się, dodałbym jeszcze Rosję, Białoruś, a może i Bułgarię... zastanawiam się nad Macedonią...
Problemem jest oczywiście stosunek do PRL i tego, co należało po PRL zrobić. Czy potrzebna była dekomunizacja i ostra lustracja? Czy zamiast okrągłego stołu rewolucja? Jedni uważają, że tak, że rewolucja, bo tylko rewolucja pozwalałaby na oczyszczenie - a inni, że porozumienie, bo rewolucja byłaby krwawa.
Pamiętajmy przy tym, że w PZPR było w porywach do 3 milionów ludzi, razem z rodzinami pewno 6-7 milionów. OK, dekomunizacja objęłaby zapewne ze 100-200 tys., ale opór byłby bardzo silny. Zresztą, PRL był bardzo specyficzny, co mogę powiedzieć z własnego doświadczenia - jak juz kiedyś pisałem, byłem w SD i to w jednej organizacji z Januszem Korwinem-Mikke i Lechem Falandyszem  Wink i zakładałem ZMD, rozwiązanym później jako "organizacja antysocjalistyczna". Na studiach kupowałem od kolegi opozycyjne pisemka, np. "Biuletyn KSS KOR". Hmmm...
Piotr de Zaym
Król Hasselandu
ambasador at large, wiceadmirał, doc. dr net.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości