23.02.2016, 14:55:09
Cytat:Tak było z komunizmem, dlatego jego obalanie było w pewnym momencie przechwycone przez samych komunistów, którzy powiedzieli: "tak, rozbierzemy PRL, ale po naszemu".Ja jednak nie zgadzam się z twierdzeniem, że III RP zbudowali komuniści, przemalowując PRL. Natomiast ponawiam pytanie: kto, jak i czym miał zrobić rewolucję?
Cytat:Co za bzdury WKW opowiada. Większość z tych ludzi to nie były osoby lojalne aż do śmierci komunizmowi, a tylko takie, które ten kupił i ustawił.
Zgadzam się. Oczywiście. Gdyby jednak poczuli się zagrożeni, to by się bronili. Co to była SDRP? "Związek zawodowy" b. PZPR-owców. W pewnym sensie SLD też jest takim związkiem.
Co więc należało zrobić? Jaką dekomunizację? Bo haslami można rzucać, ale to tylko hasła.
Cytat:PRL przyszedł z Bolszewii i nie przejął władzy po II RP, której struktury i wojsko cały czas trwały, tak na zachodzie jak i w samej Polsce, tylko został ustanowiony jako marionetkowy zarząd oddziału bolszewickiego kołchozu ds. Polski.Jasne. Ale usiłował sprawiać wrażenie, że do pewnego stopnia jest 'dalszym ciągiem', przejmując niektóre prawa.
Cytat:Gdyby to robili Polacy z własnej nieprzymuszonej woli, zapewne tak by robili.Nie rozumiem?
Cytat:Dziwne jest to, że rosyjskie części Łotwy i Estonii nie należą do Rosji.Dlaczego dziwne? Ludność rosyjska stanowi 40% mieszkańców Rygi. Czy to oznacza, że Ryge trzeba oddac Rosji? Granice etniczne nie są jednoznaczne. Mieli Estończycy i Łotysze deportować tysiące ludzi?... Przecież to byłby stalinizm, tylko na odwrót!
Cytat:Dziś słusznie Rosja je sobie weźmie.Słusznie? Co tu słusznego? Ja żadnej słuszności nie widzę.
Cytat:Co WKW rozumie przez powstrzymywanie Rosji? Może Polska ma się tego podjąć?Po coś uczestniczymy w air policing czyli wysyłamy myśliwce nad kraje bałtyckie. My sami - nie, NATO - tak.
Cytat:Polska tak samo jak podczas II wojny światowej płaci dziś najwyższą w Europie cenę w postaci strat ludzkich. Tyle tylko, że na szczęście dziś eksterminacja nie ma formy fizycznego unicestwienia.To naprawdę jest demagogia.
Cytat:M.in. choć to zwykły wykonawca poleceń MFW. Jedynym czym się wsławił to licznikiem długu, w który Polskę również on wpędzał.Tu się zasadniczo różnimy. Ja uważam go za bardzo znaczącego czlowieka, autora wielkiej reformy, któremu będziemy jeszcze kiedyś pomniki stawiać.
Cytat:Bądźmy poważni. Białoruś buduje drogi ekspresowe i autostrady z własnych pieniędzy.Ekscelencja dobrze zna Białoruś? Czemu wprowadzono zakaz wwwożenia więcej niż 5 kg żywności z zagranicy? Bo w Polsce (i na Litwie) taniej i lepsza jakość, a na dodatek tam pensje niższe. Białoruś ledwie dyszy dzięki pomocy rosyjskiej, a teraz błaga o kredyt MFW - i pewno dostanie.
Cytat:Najdziwniejsze jest to, że w sklepach wiele rzeczy nie było, ale ludzie mieli wszystko co im było potrzebne. Zawsze sobie załatwili, kupili po kryjomu itd., co znaczy, że byli zaradni i przedsiębiorczy, choć również kradli, ale to przez podłość systemu, który dóbr na rynek nie dostarczał.Polacy byli zaradni, a system nie był podły, tylko bezsensowny i nieporadny. Gospodarka PRL była skazana na przegraną, bo państwowa gospodarka planowa nie ma racji bytu.
Cytat:Powtórzę: gdyby z gospodarką peerelowską nic nie robiono dziś jest wzrost byłby taki sam jak obserwujemyEch, ech, ech. Ja z gospodarki politycznej socjalizmu miałem na studiach 5, czytałem Marksa i Lenina... zdecydowanie nie! Wzrostu by nie było. Papieru toaletowego by nie było.
Cytat:Poza tym współczesna gospodarka wcale nie jest wolnorynkowa. Socjalizm wciąż rządzi.
Co to znaczy "socjalizm rządzi"? Tzn konkretnie kto i co?
Cytat:Powtarzam: coś, co było złe samo by się wywróciłoTo jest wiara i to wiara bezpodstawna. Samo to się nic nie dzieje.
Piotr de Zaym
Król Hasselandu
ambasador at large, wiceadmirał, doc. dr net.
Król Hasselandu
ambasador at large, wiceadmirał, doc. dr net.