23.02.2016, 15:50:40
Cytat:Ja jednak nie zgadzam się z twierdzeniem, że III RP zbudowali komuniści, przemalowując PRL.A czym WKW to uzasadnia?
Cytat:Natomiast ponawiam pytanie: kto, jak i czym miał zrobić rewolucję?Nigdzie nie powiedziałem, że potrzebna była rewolucja. To WKW wymyślił w tej dyskusji. Poza tym, jeśli zadaje WKW pytania to proszę nie unikać odpowiadania na moje.
Cytat:Jaką dekomunizację?Totalną lustrację. Należało pozbyć się z życia publicznego szefostw wszystkich urzędów centralnych, wojewódzkich i niższych, wojskowych i cywilnych, prokuratur i sądów, którzy umoczeni byli w jakikolwiek sposób w aparat represji PRL. Ukarać należało decydentów, a nie wykonawców. Nowy ustrój Polski powinni byli budować wolnościowcy ciemiężeni za PRL oraz Polonia.
Cytat:Jasne. Ale usiłował sprawiać wrażenie, że do pewnego stopnia jest 'dalszym ciągiem', przejmując niektóre prawa.Właśnie. Wrażenie. Propaganda.
Cytat:Nie rozumiem?Weźmy wspomnianego Balcerowicza. On nie był żadnym autorem planu transformacji, który nazwano jego nazwiskiem. On jedynie wykonywał polecenia przychodzące z Banku Światowego i Międzynarodowego Funduszu Walutowego. W dodatku był wychowankiem marksizmu, więc jak ktoś taki miał uzdrowić Polskę z tego systemu? Osób podobnych do Balcerowicza, w dodatku niekoniecznie polskiej narodowości, jest w historii "transformacji" więcej.
Cytat:Dlaczego dziwne? Ludność rosyjska stanowi 40% mieszkańców Rygi. Czy to oznacza, że Ryge trzeba oddac Rosji? Granice etniczne nie są jednoznaczne. Mieli Estończycy i Łotysze deportować tysiące ludzi?... Przecież to byłby stalinizm, tylko na odwrót!Amerykanie też byli stalinistami przesiedlając Indian do rezerwatów? Jeżeli Łotwa i Estonia poważnie myślały o swoim bezpieczeństwie w sytuacji, gdy weszły w końcu do obozu wrogiego Rosji (NATO) to musiały problem mniejszości etnicznych jakoś rozwiązać. W historii zawsze mniejszości etniczne były zarzewiem konfliktów wewnętrznych. Przykłady współczesne: Katalonia i Baskonia chcą odłączenia od Hiszpanii. Szkocja chciała się odłączyć od Zjednoczonego Królestwa. Mniejszości muzułmańskie w Europie Zachodniej tworzą własne eksterytorialne getta, w których obowiązuje szariat, itd. itd. Dziś na Łotwie i na Estonii zemszczą się zaniechania związane z tym, że nie rozwiązano kwestii rosyjskich mniejszości w tych krajach.
Cytat:Słusznie? Co tu słusznego? Ja żadnej słuszności nie widzę.Dlaczego? Jeśli na jakimś terenie dominuje ludność odmienna etnicznie, a zaraz za granicą państwa, w którym ona żyje znajduje się państwo narodowe tej ludności to powinny ich ziemie należeć do tego państwa. I to wszystko. Wtedy byłaby dopiero szansa na pokojowe współistnienie obu tych krajów. A tak? Mamy ryzyko wojny nad Morzem Bałtyckim.
Cytat:Po coś uczestniczymy w air policing czyli wysyłamy myśliwce nad kraje bałtyckie. My sami - nie, NATO - tak.Dlatego też w ćwiczeniach ataku na Łotwę i Estonię Rosjanie angażują broń przeciwlotniczą, która usadzi na ziemi ten złom, który żeśmy od Amerykanów kupili swego czasu. Poza tym wątpię, czy kilkudziesięcioma samolotami Polska jest w stanie odstraszyć mocarstwo takie jak Rosja
Chyba tylko je bardziej rozdrażnić.Cytat:To naprawdę jest demagogia.Demagogią jest taka pusta odpowiedź.
Cytat:Tu się zasadniczo różnimy. Ja uważam go za bardzo znaczącego czlowieka, autora wielkiej reformy, któremu będziemy jeszcze kiedyś pomniki stawiać.Marksista reformujący marksizm?
Autor?
Wypowiedziałem się na ten temat wyżej.Cytat:Ekscelencja dobrze zna Białoruś? Czemu wprowadzono zakaz wwwożenia więcej niż 5 kg żywności z zagranicy? Bo w Polsce (i na Litwie) taniej i lepsza jakość, a na dodatek tam pensje niższe. Białoruś ledwie dyszy dzięki pomocy rosyjskiej, a teraz błaga o kredyt MFW - i pewno dostanie.Ponieważ Białoruś stosuje coś takiego jak protekcjonizm. Jej gospodarka jest słabsza od polskiej (tak jak polska była słabsza od gospodarek zachodnich w latach 90.), dlatego rząd białoruski musi się chronić przed konkurencją, której nie jest w stanie sprostać rodzima produkcja. Z ich punktu widzenia to moim zdaniem jest bardzo mądre. Polska zaś w latach 90. otwarła swoje granice szeroko, zniosła ograniczenia i cła, zaprosiła kogo się dało, a wielki zagraniczny kapitał zdusił konkurentów i kupił wszystko, co było do kupienia. Taka jest różnica między Polską a Białorusią

Cytat:Ech, ech, ech. Ja z gospodarki politycznej socjalizmu miałem na studiach 5, czytałem Marksa i Lenina... zdecydowanie nie! Wzrostu by nie było. Papieru toaletowego by nie było.W Polskim Towarzystwie Ekonomicznym jest kilku starszych profesorów, siłą rzeczy wyrosłych w komunie, z lektury prac których wynika, że tempo wzrostu gospodarczego Polski w wariancie kontynuacji socjalistycznej gospodarki byłoby takie samo jak w wyniku dewastacji lat 90. Proszę również przejrzeć dane dotyczące spraw społeczno-gospodarczych okresu PRL. Banialuki WKW opowiada o braku wzrostu! W PRL rosła produkcja (którą kierowano do ZSRR w znacznej części), rosła liczba ludności (sam jestem z wyżu demograficznego końca lat osiemdziesiątych i kiedy liczebność mojego rocznika porównuję z rocznikiem mojego o 10 lat młodszego brata to widzę jak kapitalizm kompradorski zachęcił ludzi do posiadania dzieci
).Cytat:Co to znaczy "socjalizm rządzi"? Tzn konkretnie kto i co?Wystarczy spojrzeć na skład polskiego Sejmu, w którym pewnie z 80% ludzi to socjaliści.
Cytat:To jest wiara i to wiara bezpodstawna. Samo to się nic nie dzieje.Mówiłem w uproszczeniu. Już w latach 70-tych elity ZSRR zaczęły zastanawiać się nad kontrolowanym demontażem komunizmu w Bloku Wschodnim, realizując spotkania z elitami zachodu i planując w jaki sposób miałoby się to odbywać. Wszyscy wiedzieli, i polscy komuniści również, że komuna chyli się do upadku bo taka jest jej natura, więc wymyślili sobie okrągły stół i dali czas na wykonanie "przemian"

(-) Daniel von Witt