23.02.2016, 16:26:09
Cytat:A czym WKW to uzasadnia?Istnieniem "Solidarności", bez której PRL by się nie rozpadł. Funkcjonowaniem demokratycznej opozycji. Jasne, okrągły stół był porozumieniem komuny z częścią opozycji, ale nie był jakimś fantomem.
Cytat:Nigdzie nie powiedziałem, że potrzebna była rewolucja. To WKW wymyślił w tej dyskusji. Poza tym, jeśli zadaje WKW pytania to proszę nie unikać odpowiadania na moje.Hmmm. Sam by się PRL rozleciał, bez rewolucji?... To jakaś bajka. A na jakie pytanie nie odpowiedziałem?
Cytat:Właśnie. Wrażenie. Propaganda.Oczywiście. Ale jednak 85% rolnictwa było prywatne, rzemiosło funkcjonowało, Kościół też, więc to wrażenie było dość silne...
Cytat:Weźmy wspomnianego Balcerowicza. On nie był żadnym autorem planu transformacji, który nazwano jego nazwiskiem. On jedynie wykonywał polecenia przychodzące z Banku Światowego i Międzynarodowego Funduszu Walutowego. W dodatku był wychowankiem marksizmuCo to jest "wychowanek marksizmu"? Ja miałem na studiach "filozofie marksistowską", gdzie słowa o Marksie nie było, a także "marksistowska teorię rozwoju społecznego", zero Marksa, a nawet zero Lenina. więc ostroznie z takimi stwierdzeniami. Ale generalnie ja jestem innego zdania o Balcerowiczu - i tu się nie zgadzamy. Trudno.
Cytat:Amerykanie też byli stalinistami przesiedlając Indian do rezerwatów?Sorry, ja wybicia Indian nie pochwalam. Podobnie jak brytyjskich obozów koncentracyjnych podczas wojny burskiej. Hitler i Stalin to wszystko udoskonalili...
Cytat:Jeżeli Łotwa i Estonia poważnie myślały o swoim bezpieczeństwie w sytuacji, gdy weszły w końcu do obozu wrogiego Rosji (NATO) to musiały problem mniejszości etnicznych jakoś rozwiązać.Łatwo powiedzieć, trudniej zrobić. Łotwa i Estonia nie miały jak "rozwiązać" problemu mniejszości.
Cytat:Dlaczego? Jeśli na jakimś terenie dominuje ludność odmienna etnicznie, a zaraz za granicą państwa, w którym ona żyje znajduje się państwo narodowe tej ludności to powinny ich ziemie należeć do tego państwa. I to wszystko.Hmmm. To dopiero nawoływanie do wojen. Radzę spojrzeć na mapy etniczne. My zajmujemy Wileńszczyznę i Grodzieńszczyznę, może i Zaolzie, czy mamy dość wojska? Wojny rozgorzeją wszędzie. Generalnie, najlepiej byłoby mieć państwa bez mniejszości, ale to nierealne.
Cytat:Marksista reformujący marksizm?Balcerowicz - marksista?...To, że pracował w tzw. Marlenie nie świadczy o tym, że był marksistą. 99% czlonków PZPR wg mnie nie było marksistami, tylko karierowiczami. Nie sądze, by on należał do pozostałego 1%.
Cytat:Taka jest różnica między Polską a BiałorusiąTo oddzielny, długi temat. Ja zasadniczo się nie zgadzam z Ekscelencją; Białoruś to kraj z jedną strukturą oligarchiczną, Łukaszenki i jego rodziny, z ogromnymi pozostałosciami komuny (kołchozy, sowchozy, wielkie państwowe przedsiebiostwa) z ogromnym trudem konserwowanym za rosyjskie pieniądze.
Cytat:W Polskim Towarzystwie Ekonomicznym jest kilku starszych profesorów, siłą rzeczy wyrosłych w komunie, z lektury prac których wynika, że tempo wzrostu gospodarczego Polski w wariancie kontynuacji socjalistycznej gospodarki byłoby takie samo jak w wyniku dewastacji lat 90.No cóż, ja nie jestem profesorem, ale jestem calkowicie odmiennego zdania.
Cytat:Banialuki WKW opowiada o braku wzrostu!Przepraszam uprzejmie, czy Ekscencja zył w PRL? Ja tak. Wzrost na papierze był, ale co z tego? Papier wiele wytrzyma. Ja mam jakieś stare gazety i z chęcią zacytuję Gomułkę, Gierka, Kanię i innych, mówiących o sukcesach PRL! Planowa gospodarka PRL była trwale dotknięta niemocą; gdyby nie kredyty wzięte przez Gierka, to mielibyśmy zgrzebny socjalizm gomułkowski. Ale te kredyty trzeba było spłacać.
Cytat:Wystarczy spojrzeć na skład polskiego Sejmu, w którym pewnie z 80% ludzi to socjaliści.To zalezy co kto rozumie przez socjalizm.
Cytat:Już w latach 70-tych elity ZSRR zaczęły zastanawiać się nad kontrolowanym demontażem komunizmu w Bloku Wschodnim, realizując spotkania z elitami zachodu i planując w jaki sposób miałoby się to odbywać. Wszyscy wiedzieli, i polscy komuniści również, że komuna chyli się do upadku bo taka jest jej natura, więc wymyślili sobie okrągły stół i dali czas na wykonanie "przemian"To jest typowy przykład spiskowej teorii historii. Ja jestem zdecydowanie mniej skłonny w to wierzyć, ale widzę, że Ekscelencja wierzy i to mocno...
Piotr de Zaym
Król Hasselandu
ambasador at large, wiceadmirał, doc. dr net.
Król Hasselandu
ambasador at large, wiceadmirał, doc. dr net.