Projekt ustawy o Bialeńskiej Agencji Medialnej
W takim razie możemy na takiej zasadzie dojść do konsensusu.

Oto nowy projekt:

Art. 1. Tworzy się Bialeńską Agencję Medialną, działającą na podstawie niniejszego sta

Przynależność

Art. 1. Członkostwo w Bialeńskiej Agencji Medialnej rozróżnia się na:

1. Redaktorskie wynikające z założenia i prowadzenia czasopisma.
2. Dziennikarskie wynikające ze współpracy, która jest stwierdzana przez redakcję czasopisma.2

Art. 3. Władze

1. Na czele Bialeńskiej Agencji Medialnej stoi przewodniczący i zarząd oraz Zgromadzenie Redaktorów i Zgromadzenie Dziennikarzy.
2. Przewodniczący powoływany jest z pośród i przez Zgromadzenie Redaktorów.
3. Przewodniczący powoływany jest na trwającą miesiąc kadencję.
4. Przewodniczący zobowiązany jest do składania sprawozdań przed Zgromadzeniem Redaktorów na koniec kadencji.
5. Zgromadzenie Redaktorów posiada możliwość odwołania przewodniczącego przed upływem kadencji większością 2/3 głosów.
6. Tworzy się dla zabezpieczenia dobra zawodowego dziennikarzy stanowisko przedstawiciela dziennikarzy Bialeńskiej Agencji Medialnej.
7. Przedstawiciel dziennikarzy powoływany jest z pośród i przez Zgromadzenie Dziennikarzy Bialeńskiej Agencji Medialnej.
8. Przedstawiciel dziennikarzy może zostać odwołany przez Zgromadzenie Dziennikarzy 2/3 głosów.

Art. 4. Uprawnienia

1. Bialeńska Agencja Medialna jest instytucją dbającą o zasady etyki zawodowej mediów.
2. Bialeńska Agencja Medialna posiada prawo do wyznaczania kryteriów promowania artykułów i ich autorów.
3. Bialeńska Agencja Medialna posiada prawo do autoryzacji artykułów prasy bialeńskiej pojawiających się w mikroświecie.
4. Przewodniczący ma prawo do tworzenia systemu kryteriów promocji redaktorów czasopism oraz artykułów publikowanych przez nich lub ich czasopisma.
5. Przedstawiciel dziennikarzy posiada prawo do tworzenia systemu kryteriów promocji dziennikarzy oraz artykułów publikowanych przez nich.
6. Przedstawiciel dziennikarzy jest reprezentantem dziennikarzy zarówno przed ich redakcjami jak i władzami Bialeńskiej Agencji Medialnej.

Uzasadnienie:

Utworzenie Bialeńskiej Agencji Medialnej ma w swym głównym celu być próbą uporządkowania tej dziedziny v - życia w Republice Bialeńskiej. Oczywiście moją intencją nie jest, ani nie było tworzenie sztucznie funkcjonującej instytucji. Dlatego sugerując się uwagami w trakcie debaty postanowiłem dokonać pewnych zmian w projekcie. Istnienie takiej instytucji ma także na celu stworzenia przedstawicielstwa, reprezentacji dla środowiska medialnego szeroko pojętego, bo od spraw prezentowania bialeńskiego poglądu w mikroświecie do organizacji systemu różnego rodzaju inicjatyw, wydobycia potencjału tego typu działalności. Temu służy złożony przeze mnie projekt.
Nie daję gwarancji na ciągłą aktywność, ponad to, na ile mam siłę.

(-) Jan Kaniewski

Wiadomości w tym wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości