Stan nadzwyczajny
Wiem, że dawno mnie tutaj nie było... nie jestem więc zaangażowany w aktualne spory polityczne, zresztą nie miałem czasu nawet się z nimi zapoznać, poświęcając ostatnie dni na naprawę tego co utracono podczas przenosin forum itd. Zapoznanie się z obecną sytuacją polityczną odłożyłem na potem, ale... tak stojąc nieco z boku zapytam się czy aby wprowadzenie stanu nadzwyczajnego jest zgodne z Konstytucja RB?

Konstytucja powiada...

Cytat:
Artykuł 26.
[Stan nadzwyczajny]

1. Stan nadzwyczajny jest okresem zagrożenia dla trwałości państwa.
2. Stan nadzwyczajny ogłasza Prezydenta na czas zagrożenia dla trwałości państwa.[...]

Tymczasem został on wprowadzony ponieważ opozycja zaczęła demonstrować przeciwko politykowi sprawującemu urząd Prezydenta i w sumie po "wyskoku z "orędziem" bynajmniej niebezpodstawnie - przy czym nie rozstrzygam jak poważne powinny być konsekwencje dla urzędującej i bynajmniej nie przyłączam się (przynajmniej na razie) do żądających dymisji. Chciałbym tylko zauważyć, że jednocześnie Konstytucja gwarantuje obywatelom RB:

Cytat:
Artykuł 8.
[Prawa i wolności obywatelskie]
Republika Bialeńska zapewnia swoim obywatelom:
a) Wolność słowa i wyrażania swoich poglądów.
b) Wolność zrzeszania się, w tym wolność manifestacji, zakładania partii politycznych i organizacji społecznych.

Jak się ma więc tego typu reakcja (stan nadzwyczajny) na manifestację niezadowolonej z rządów Pani prezydent części społeczeństwa RB? Bo sprzeciw wyrażany słownie przeciwko poczynaniom Prezydenta nie jest jeszcze "zagrożeniem trwałości państwa"... gdyby bowiem uznać, że jest - to automatycznie wykluczone jest wyrażanie swoich poglądów przez opozycję. Czyli czy mamy w RB jeszcze demokrację?
[Obrazek: oJmKP26.jpg]   [Obrazek: 7GVD8cn.jpg]

Współzałożyciel i wierny członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej.

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.

Wiadomości w tym wątku
Stan nadzwyczajny - przez Aleksandra Dostojewska - 24.03.2016, 15:38:28

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości