Stan nadzwyczajny
Wychodzę na dwie godziny i rząd konduktorka takie coś odwala. Jezu.
Obstawiałem brak tragedii, kiedy Sasza obejmie rządy - jak na razie wszystkie publiczne jej działania poza szacunkiem dla idei marca 2012 pokazują mi, że się niestety pomyliłem.

(24.03.2016, 17:23:56)Frederick Hufflepuff link napisał(a): [quote author=Alberto de Medici link=topic=4796.msg42256#msg42256 date=1458832874]
ust.1 art.26 Konstytucji napisał(a):Stan nadzwyczajny jest okresem zagrożenia dla trwałości państwa.

[justify]Co do legalności stanu nadzwyczajnego nie ma żadnych wątpliwości. Konstytucja nie precyzuje, czym jest "zagrożenie dla trwałości państwa", więc to suweren, czyli w naszym wypadku pani Prezydent podejmuje decyzję, kiedy ten "stan następuje". Jest to zatem jej osobista decyzja (tutaj zachęcam do wczytania się w moją starą broszurę, zwłaszcza w drugi akapit, mówiący o częściach składowych normy prawnej). Kwestionowanie legalności stanu nadzwyczajnego jest - w mojej opinii - bezzasadne. Oczywiście to już od pani Prezydent zależy, czy zechce podzielić się z motywami, którymi się kierowała podczas wprowadzania tego stanu. Jeśli tego nie zrobi, to cóż, prawdopodobnie spotka się to z protestem ze strony ludu. Oczywiście protest można zdławić siłą, zwłaszcza, jeśli ma się uprawnienia wszystkich organów państwowych, ale to nie real, tutaj rozwiązania siłowe (ekstradycje przeciwników politycznych) do niczego nie doprowadzi, poza jeszcze większą degrengoladą państwa.[/justify]

Nie powinno się w ogóle brać pod uwagę użycia siły wobec kogokolwiek w Bialenii.

[/quote]
Niestety, ale nie. Od tego momentu Policja patrzy rządowi na ręce. Dobre czasy się właśnie skończyły.
mgr net. dr pczk. Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Najbardziej Umiłowany Dyrektor Generalny Policji Krajowej, Poseł, Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji, Wiceprezes Bialeńskiego Związku Sportowego, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Księstwie Sarmacji, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Graficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Quasi-dzierżońca 283 folwarków, Zasłużony dla Stowarzyszenia, Święty Zielonego Kościoła, Według Boczka Raper, Kropidło Bialeńskiej Biurokracji, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Przeciętny Wulkanizator, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016, Wicemister Bialenii 2018.

Wiadomości w tym wątku
Stan nadzwyczajny - przez Aleksandra Dostojewska - 24.03.2016, 15:38:28

Użytkownicy przeglądający ten wątek: