Monarchia w RB
Tytuł celowo prowokacyjny, żeby swoim tytułem kogokolwiek zainteresował. Big Grin Big GrinBig Grin
Ale już uspokajam, nie mam zamiaru ogłosić się królem. Big Grin Big GrinBig Grin

Gdy ponownie czytałem konsultację nt. tytułów szlachecki z Pałacu Prezydenckiego wpadłem na pewien pomysł. Nie wiem, czy jest dobry, ale z pewnością jest ciekawy i może rozpocząć interesującą dyskusję.

Trudno będzie znaleźć tytuł wyższy od tytułu wielkiego kniazia, gdyż on z samej swojej natury podlega już tylko Królowi. My natomiast Króla nie mamy i niezbyt są nastroje społeczne do tego, żeby monarchię wprowadzić. I bardzo dobrze, bowiem demokracja wyróżnia nasz kraj z morza państw monarchistycznych.
Jednak w naszym kraju wciąż istnieją umiarkowani monarchiści, którzy obecnie postulują długie kadencje i silną władzę prezydencką, ale w każdej chwili mogą zażądać restauracji monarchii.
Może wyjść im na przeciw i stworzyć niezobowiązującą możliwość istnienia Króla Bialenii?
Mój pomysł jest taki, że osoba, która uzyskałaby 300 folwarków (aby być wielkim księciem trzeba mieć sto) otrzymywałaby tytuł Elektora, a majątek lenny tej osoby byłby Elektoratem, na wzór elektoratu w Świętym Cesarstwie Rzymskim Narodu Niemieckiego. Osoba taka mogłaby się ubiegać o tytuł Króla Bialenii, który otrzymałaby jednak tylko w przypadku zgody wszystkich pozostałych Elektorów oraz 3/4 Parlamentu Republiki Bialeńskiej.
Król pełniłby władzę aż do swojej abdykacji, po której doszłoby do ponownego wyboru Prezydenta.

Mój pomysł nie jest oficjalnym stanowiskiem Jednej Bialenii, a jedynie luźnym przemyśleniem. Ale ma kilka plusów:
1. Dodatkowa motywacja do pracy i uzyskiwania folwarków lennych.
2. Możliwość silnych, autorytarnych rządów bez jakichkolwiek przewrotów i zamachów stanu, które są niebezpieczne dla państwa.
3. Częściowe zaspokojenie oczekiwań monarchistów bez rewolucji prawnych, zmiany nazwy państwa i wywołania ogólnego chaosu.

Zachęcam do gorącej dyskusji. Smile SmileSmile
N.N
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Monarchia w RB - przez AndrzejSwarzewski - 29.03.2014, 16:48:15

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości