05.04.2016, 23:09:13
(05.04.2016, 22:59:43)Jan Lubomirski link napisał(a): To nie ma w państwie osoby odpowiedzialnej, za dopilnowanie szczegółów? Nie wiem, po wykonaniu wyroku śmierci, nie można ożywiać tej osoby, chyba, że bawimy się we Wiktora Frankensteina.Taka interpretacja możliwości prezydenta, którą pieszczotliwie zwykłem nazywać "dotykiem Łazarza", wynika z precedensu Kaniewskiego z 2 marca 2014 r. (ułaskawienie jeszcze przed wytoczeniem sprawy sądowej) oraz precedensu Łucenki ze stycznia 2015 r. (ułaskawienie trupa). Także, sama Sasza w sumie nam tworzy taką opcję, bo po wykroczeniach ją Andrzej ożywił.
(05.04.2016, 22:52:17)Karol Medycejski link napisał(a): [quote author=Maciej Kamiński link=topic=4991.msg44137#msg44137 date=1459889310]
[quote author=Karol Medycejski link=topic=4991.msg44136#msg44136 date=1459889142]
[quote author=Eddard Noqtern link=topic=4991.msg44134#msg44134 date=1459889081]
Wygrała, bo była jedyną kandydatką w powtórzonych wyborach. Wcześniej triumfował Kim. Założę się, że za kilka miesięcy ktoś znowu ułaskawi Aleksandrę...
W obecnym systemie nie da się całe szczęście ułaskawić od kary za wykroczenie.
[/quote]
Wedle Twojej interpretacji przepisów dotyczących kar - da się.
[/quote]
Moja interpretacja była błędna - przejrzałem różne materiały i jeszcze nad tym pomyślałem, i uznałem, że druga interpretacja, o której ci mówiłem była jednak prawidłowa. Inną sprawą jest to, że gdyby to był ten sam rodzaj kar, ten sam katalog, to nawet nie mógłbyś tejże kary wymierzyć. Ale art. 2 i 3. KP należy interpretować łącznie. Wówczas katalogi kar z KCK i KP to dwie różne normy prawne.
[/quote]
Ale mnie właśnie o tą chodziło.
mgr net. dr pczk. Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Najbardziej Umiłowany Dyrektor Generalny Policji Krajowej, Poseł, Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji, Wiceprezes Bialeńskiego Związku Sportowego, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Księstwie Sarmacji, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Graficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Quasi-dzierżońca 283 folwarków, Zasłużony dla Stowarzyszenia, Święty Zielonego Kościoła, Według Boczka Raper, Kropidło Bialeńskiej Biurokracji, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Przeciętny Wulkanizator, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016, Wicemister Bialenii 2018.