16.04.2016, 12:18:26
(16.04.2016, 11:58:53)Piotr Pawel I link napisał(a): Ja się raczej przychylam do tezy, że Francuzi i Anglicy wiedzieli o umowie niemiecko-sowieckiej i bali się połączonych sił Niemców i Sowietów.Ale to nie teza... to są fakty obecnie przecież znane. A bać to się oczywiście bali... tylko nie połączonych sił III Rzeszy i ZSRR (bo oni nie mieli umowy o wspólnych działaniach - tylko ZSRR za nieprzeszkadzanie dostał swój kawałek "torciku"), ale raczej właśnie niemieckiej Grupy Armii "C" - która była w stanie ichnie natarcie zatrzymać. Proponuję przeanalizować sobie skład zarówno GA "C", jak i zmobilizowanych dywizji francuskich wraz z brytyjskimi siłami na kontynencie.
(16.04.2016, 11:58:53)Piotr Pawel I link napisał(a): Front polski istniał i była w nim zaangażowana większość WehrmachtuPozostawiono wystarczająco dużo sił by obronić zachodnią granicę...
(16.04.2016, 11:58:53)Piotr Pawel I link napisał(a): w razie ataku francusko-brytyjskiego Niemcy zmuszeni byliby wzmocnić swą śmieszną Linię Zygfryda i zabraliby co najmniej 1/2 swych wojsk z Polski, co pozwoliłoby nam na przegrupowanie i stworzenie linii obrony.17-18 września gdy miała nastąpić francuska ofensywa? Nie było już czego "przegrupowywać"... nawet nie było jak - bo dowodzenie istnieć przestało dużo wcześniej.
No i sobie mogli faktycznie te 1/2 sił już wtedy spokojnie zabrać... co najwyżej pobawili by się likwidację niedobitków WP trochę dłużej. Ale wcale nie musieli - Grupa Armii "C" była wystarczająco silna, rezerwy nienaruszone i zaczęto by właśnie od wysłania na zachód rezerw oczywiście (i tak miały bliżej).
(16.04.2016, 11:58:53)Piotr Pawel I link napisał(a): Lotnictwo polskie było słabe, ale bez przesady, nie twórzmy kontrmitów - zrobiło tyle ile było można w tych warunkach, dotrwało do 17 września, potem było bez szans.Bez szans to było od 1 września - nie było w stanie ani zapewnić obrony swoim wojskom lądowych, ani zagrozić wojskom przeciwnika. To trochę różnica niż nie dać się pozestrzeliwać do jakiejś daty...
(16.04.2016, 11:58:53)Piotr Pawel I link napisał(a): Łoś na polskie warunki (lotniska polowe) był pewno "za dobry",A czy ja twierdzę, że był zły? Tylko podałem jako jeden z przykładów do dziś trwałych mitów, że był "najlepszy"... itp.
(16.04.2016, 11:58:53)Piotr Pawel I link napisał(a): ...można było "lepiej przegrać tę wojnę", ale ja bym szukał jakoś środkowej drogi między wychwalaniem i potępieniem. Widząc, co Niemcy zrobili w Belgii, Francji, Norwegii (nie mówiąc o Danii), na Bałkanach i w ZSRR.A czy ja coś "potępiam"? Przecież napisałem tylko o wzniosłych mitach trzymających się świetnie pomimo ich "wyprodukowania" w PRL. No fakt... potępiam mity. Ale ocenę WP IIRP mam jaką mam - mogło być lepiej i mogli zadziałać nieco lepiej, ale i tak szans nie mieli, w jakimkolwiek przypadku. Różnica potencjału w stosunku do przeciwnika... Nie byli wstanie zbudować armii, która mogłaby się przeciwstawić WH i RKKA - bez znaczenia... razem czy osobno.
(16.04.2016, 12:17:31)Jan Lubomirski link napisał(a): Rosjanie przesyłali Polakom sprzęt p.panc.,A mogę prosić o szczegóły? Jaki, kiedy i ile - oraz na mocy jakich umów?
![[Obrazek: 7GVD8cn.jpg]](https://i.imgur.com/7GVD8cn.jpg)
Współzałożyciel i wierny członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej.
Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.