16.04.2016, 21:13:08
(16.04.2016, 21:00:07)Jan Lubomirski link napisał(a): Z tych powodów, tuż przed wybuchem ambasador radziecki w Warszawie wysłał rządowi polskiemu pomoc w postaci dostaw broni i sprzętu wojskowego.Pomijając już fakt, że ambasador nie jest osobą kompetentną do wysyłania sprzętu wojskowego (co najwyżej może prowadzić rozmowy w tym zakresie), to jest to strasznie lakoniczna (bez szczegółów nijakich) i nieprawdopodobna informacja. Ponieważ nie ma potwierdzenia w poważnych publikacjach dotyczących stanu posiadania sprzętu wojskowego przez WP II RP (też o jego dostawach z zagranicy) to niestety uważam, że jest to wymysł autora tej publikacji. Taka "rewelacja" byłaby szeroko opisana, a nie jest...
Nie wiem czy nie mamy tutaj do czynienia z przekłamaniami wynikającymi z tego, że może ambasador ZSRR prowadził jakieś rozmowy, przekazywał jakieś obietnice (nie ważne - prawdziwe lub nie... zapewne nie), w tym dotyczące jakiegoś hipotetycznego wsparcia sprzętowego. Ale nijakiej realizacji żadnych dostaw z ZSRR nie było, podobnie jak o ile mi wiadomo nie doszło do żadnych umów w tym zakresie - w każdym razie wg mojej wiedzy... a trochę poważnych publikacji w temacie uzbrojenia pod koniec lat trzydziestych przeczytałem.
![[Obrazek: 7GVD8cn.jpg]](https://i.imgur.com/7GVD8cn.jpg)
Współzałożyciel i wierny członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej.
Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.