22.04.2016, 20:14:13
(22.04.2016, 20:09:08)Frederick Hufflepuff link napisał(a): [quote author=Konstanty Jerzy Michalski link=topic=5215.msg46241#msg46241 date=1461348152]
Centerum censeo WBialenii delendam esse, od dzisiejszego dnia.
Mówienie o precedensie w postaci utrzymywania pozytywnych kontaktów z Trizondalem, a ich brakiem z Sarmacją jest kompletną ignorancją Szanownego Redaktora Naczelnego.
Od zgoła dwóch lat staramy się, mniej lub bardziej pogodzić się z Sarmacją. I nigdy nam to nie przeszkadzało mieć pozytywnych stosunków z takim Dreamlandem, który ostatnimi czasy był poza Osobą Jego Ekscelencji von Witta w dobrych relacjach z Księstwem. Nie będę Szanownemu głosił elaboratu o tym, jak droga do dnia dzisiejszego, jak wyglądały zatargi bialęńsko-sarmackie, bo wszystko to jest zawarte na naszym forum, bądź Szanowny był tego świadkiem naocznym.
Istnienie zwartych bloków politycznych w mikroświecie mogło być rozpatrywane w czasach niesławnego Micronatti, półtora roku temu, nie teraz, w którym utworzenie trój-, lub dwójosiowego zakończyłoby mnóstwo owocnych relacji międzynarodowych. Pan się skompromitował w sferze podstawowej geopolityki tym wywodem.
Pozdrawiam,
Jednak się z Panem nie zgodzę - nie miałem na myśli złych relacji z Sarmacją, ale po prostu ich płytkość i trudność nawiązania właśnie. Jeśli chodzi zaś o istnienie bloków w mikroświecie - każdy może mieć tutaj odmienne zdanie. Ja myślę, że takie deklaracje poszczególnych państw polskiego mikroświata są dobrym sygnałem dla reszty.
[/quote]
I tutaj jednoznacznie żąda pan wygłoszenia przez moją osobę wykładu na temat Sarmacji oraz Bialenii, czego nie uczynię. Żeby jednak nie pozostać gołosłownym, mogę podać kilka przykładów trudności w nawiązaniu stosunków. Pierwsza na myśl przychodzi nikła chęć traktatu (nie o stosunkach międzypaństwowych, tylko normalizujący!), który to został ustalony i przez ponad pół roku przechodzi przez sarmacką maszynę legislacyjną i de iure nadal tam jest. Dalej, oparcie dużej części kultury sclavińskiej na antybialeniźmie oraz nasza chlubna przeszłość marcowa.
/-/ Konstanty Jerzy wielki kniaź Michalski
Immanuel Kartografii Tamostosowanej
Rednacz Gazety Bialeńskiej
Immanuel Kartografii Tamostosowanej
Rednacz Gazety Bialeńskiej