02.05.2016, 21:44:29
(02.05.2016, 16:40:32)Maciej Kamiński link napisał(a): Regencie, regencie, w czym ten post łamał prawo, zakłócał spokój publiczny i/lub podżegał?: http://spolecznosc.bialenia.org.pl/index...pic=5309.0
[justify]Przepraszam, że się wtrącam, ale to opowiadanie jest tak świetne, że grzechem jest trzymanie go w koszu. Autor połączył oniryczne opowiadanie w stylu Schulza z groteskową formą, której nie powstydziłby się Mrożek. Że o funkcjonalnym wykorzystaniu stereotypów, przeplatających się z dyskretną polityczno-obyczajową satyrą nie wspomnę. Eviva l'arte! Czemu nikt nie pisze o mnie takich opowiadań...
Sam protest budzi moje delikatne zdziwienie i niesmak w związku z szkalowaniem legalnej władzy. Bo, jak mówi Pismo, władza to władza i słuchać się jej należy. Nie chciałbym wchodzić z butami w sprawy Hasselandu, ale jeśli obie strony tego będą chciały, to mogę zaoferować mediację. Myślę, że dobrym krokiem ku pogodzeniu zwaśnionych stron byłoby przywrócenie tego fragmentu opowiadania. ^^[/justify]
(—) Alberto Carlos de Médici y Zep