05.04.2014, 15:07:45
Cytat:Ale Panie prezydencie przecież to wszystko razem musi się "zbiegać" aby mogło zadziałać. Nie mam nawet po dobrym opisie hrabiego Michalskiego dobrego zdania o "gospodarce surowcowej" w warunkach tutaj trzeba dodać wirtualnych. Gospodarkę w tych warunkach da się realizować, ale nie tak, że wymyślimy nagle olbrzymie liczy surowców. Tutaj skłaniał bym się ku rozwiązaniom podmiotów gospodarczych, które muszą produkować różne części aby ktoś inny dalej montował itp. Ale bez tych wątków surowcowych, które bym pominął. Ja już kiedyś, kiedyś na pierwszym forum pisałem, że na przykład ktoś decyduje się założyć podmiot gospodarczy o charakterze rolniczym. To musi publikować posty itp. i pokazywać przez to aktywność. Wtedy według mnie to ma sens i jest robione w naszych wirtualnych warunkach.
Jeszcze taka adnotacja do środków wymiany. Najpierw powinno wylegitymować się pracą, a dopiero później otrzymać środki wymiany.
Tylko czy z tym systemem aktywność - środki wymiany nie było by jak z tantiemami w Sarmacji?
Ja wspominałem, że aby firma działała potrzeba suchej kalkulacji i aktywności, np. opisywanie hal fabrycznych. Jak nie będzie aktywna, można zastosować by mechanizm aukcji lub nacjonalizacji przez państwo.
Co do surowców, i części, to aby firma była zależna od dostaw drugiej, ta znowu od trzeciej i razem by od siebie kupowały, to przecież bez wątku surowcowego nie będzie zależności, faktycznego kupna i sprzedaży.
Jeśli myślimy o podróżach, to Anatolia będzie świetnym polem dla popisu dla "systemu podróży". Aby podróżować trzeba mieć samochód i "abonament" na miesiąc, na dowolne korzystanie ze stacji benzynowej. Tak samo, chyba że na jeden rejs/lot, wyglądała by podróż Anatolia-Bialenia. Co do portu, to najpierw trzeba by było przewieźć firmę budowlaną na teren budowy przyszłego miasta Port Arthurberg, gdzie zaczęto by budować port z prawdziwego zdarzenia.
/-/ Konstanty Jerzy wielki kniaź Michalski
Immanuel Kartografii Tamostosowanej
Rednacz Gazety Bialeńskiej
Immanuel Kartografii Tamostosowanej
Rednacz Gazety Bialeńskiej