14.05.2016, 21:33:03
Lekki Samolot Myśliwski
MI-1
Wzorzec z reala - F-20
[attachment id=1 msg=48660]
Lekki samolot myśliwski produkowany przez firmę Razor Air Tech ( Bialenia) - jest to starszy typ samolotu myśliwskiego w Siłach Powietrznych CSZ, używany do zadań obrony powietrznej, rozpoznania i szkolenia. Samolot posiada ograniczone w zasadzie do bomb niekierowanych możliwości atakowania celów naziemnych. Historia samolotu opisana w dziale "Produkcji zbrojeniowej".
Samolot MI-1 jest niewielkim dolnopłatem, o skrzydłach o obrysie trapezowym i pojedynczym stateczniku pionowym. Posiada jeden silnik turboodrzutowy o ciągu 76 KN (127 kN z dopalaniem) i podwozie klasyczne, trójpodporowe z kółkiem przednim. Uzbrojenie stałe zostało zamontowane w przodzie kadłuba i składa się z dwóch działek lotniczych o kalibrze 20mm, natomiast uzbrojenie podwieszane jest przenoszone na jednym węźle podkadłubowym, 4 węzłach podskrzydłowych i 2 węzłach znajdujących się na końcach skrzydeł. W odmianie rozpoznawczej przód kadłuba jest wydłużony i mieści aparaturę rozpoznawczą, w tym zespół kamer, znajdujących się pod nosową częścią kadłuba.
Ilość samolotów w użytku bieżącym Sił Powietrznych CSZ:
- MI-1A - 56
- MI-1B - 16
Razem - 72 samoloty.
Użytkowane odmiany:
1. MI-1A
Jednomiejscowa odmiana samolotu MI-1, przeznaczona do roli samolotu myśliwskiego, rozpoznawczego oraz przechwytującego.
[attachment id=2 msg=48660]
2. MI-1B
Dwumiejscowa odmiana szkolno-bojowa samolotu powstała na bazie MI-1A - samolot ma zmniejszone możliwości prowadzenia walki powietrznej (ograniczone w zasadzie do broni lufowej i kierowanych pocisków rakietowych bliskiego zasięgu), mniejszy zasięg i udźwig. Jest używany w eskadrach obrony powietrznej wykorzystujących jako podstawowe samoloty MI-1A oraz w lotnictwie szkolnym.
[attachment id=3 msg=48660]
Dane taktyczno-techniczne (dla MI-1A)
Rozpiętość: 8,1m
Długość: 14,2m
Wysokość: 4,2m
Masa własna: 5090 kg
Masa startowa: 11920kg
Prędkość maksymalna: 2600 km/h (2,1 Ma)
Pułap: 16800
Zasięg: 2760 km
Promień działania: 555 km
Uzbrojenie:
- dwa działka 20mm
- 3600kg uzbrojenia podwieszanego
/-/ Książę Thomas von Lisendorff
Kniaź Lisendorff
Wiceadmirał MW SZ RB,
Wiceadmirał MW SZ RB,
![[Obrazek: 75_25_01_16_8_38_15.png]](http://stareforum.bialenia.org.pl/gallery/75_25_01_16_8_38_15.png)
właściciel 87 folwarków
Selekcjoner reprezentacji Republiki Bialeńskiej