System zależności gospodarczych
Cytat:Ja sam zamierzam zająć się działalnością gospodarczą.
Sam czy również... :wink: :wink::wink: Bo dziwnie zabrzmiało... 8-) 8-)8-)

Cytat:Co do tych kwestii Krzysztofie dotyczących, że ktoś "wkleja focie z netu". No niestety warunki są takie, a nie inne i tak szczerze z ręką na sercu to wolę taki system naszego funkcjonowania niż ten całkowicie odrealniony.
Nie zrozumieliśmy się chyba - chodziło mi o to, że nie doprowadzimy do konkurencji w gospodarce, bo dla odbiorcy nie liczy się jakość, skoro ona jest wynikiem opisu. Odbiorca potrzebujący np. transportu lotniczego nie będzie patrzył (chyba, że chce z własnego przekonania czy w własnych odczuć estetycznych) na to czy dostanie produkt "mikronacyjny" czyli specjalnie przygotowany dla działań w RB czy prostą fotkę z netu.

Stąd nie ma co iść w konkurencyjność gospodarczą bo to się nie uda - w przypadku rywalizacji zawsze wygra bylejakość bo nie wymaga czasu, jak zrobienie czegoś specjalnie pod v-świat. Musimy sobie poradzić w inny sposób, bo tutaj mechanizmu gospodarczego nie będzie... pewnie lepiej się sprawdzą "monopole".

Cytat:W gruncie rzeczy według mojej opinii to niektórych rodzajów działalności i tak nie rozwiniemy w zadowalającym i sprawdzającym się stopniu. Dlatego według mnie powinniśmy iść w kierunku tej bardziej "opisowo - fociowej" gospodarki niż uzależnionej od niefaktycznego popytu i podaży.

W systemie "opisowo - fociowym" w zasadzie nie potrzebujemy żadnego systemu, nawet pieniądz jest zbędny - bo taki system na tym nie bazuje. Taki system bazować może tylko i wyłącznie na zasadzie "nie brania czegoś z niczego" czyli można narzucić zasadę, że jak chcesz mieć samochód, samolot, statek to musisz albo mieć fabrykę odpowiednią (opisaną), albo to zamówić w istniejącej, a jak chcesz coś zbudować to musisz też iść taką drogą (zamówienia w firmie budowlanej). Nie potrzebuje tego całego środka-wymiany, a tylko kogoś kto arbitralnie będzie pilnował przestrzegania zasad.

W zasadzie w tym co zacytowałem pierwsze zdanie przeczy drugiemu... bo w systemie "opisowo - fociowym" można mieć każde rodzaje działalności - nie ma mechanizmu gospodarczego, to można tworzyć nawet takie gałęzie gospodarki, które są niepotrzebne - bo zależą tylko od fantazji i chęci opisującego.

Wcześniej pisałeś dość górnolotnie o gospodarce, o jakiś jej mechanizmach, o jakiejś "Bieleńskiej Szkole Ekonomii" - a finalnie jak widzę proponujesz po prostu system oparty po prostu na tym, że będziemy sobie opisywać na co będziemy mieli ochotę i fantazję. Ja wcale nie twierdzę, że to źle - mnie to nie przeszkadza bynajmniej, jak sam chyba zauważyłeś czasem mi się chce (w zasadzie wszystko zależy od wolnego czasu, który przy moim systemie pracy jest różny - raz prze miesiąc mam go dużo, a raz go nie mam prawie wcale).- tylko jestem trochę zdziwiony bo po tych "wielkich deklaracjach" wychodzi na to, że w zasadzie nic nie trzeba zmieniać i nijaki system zależności gospodarczych nie jest potrzebny.
[Obrazek: oJmKP26.jpg]   [Obrazek: 7GVD8cn.jpg]

Współzałożyciel i wierny członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej.

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości