Projekt ustawy ws. zmiany Ordynacji
Cytat:No z deka późno to zostało zgłoszone. Debaty nie uda się dokończyć przed rozpoczęciem kolejnej kadencji. Czy mogę prosić o zgłoszenie tego jutro, już podczas XXI kadencji?
Jasne, napisałem dziś, bo do jutra pewnie by mi się odechciało...

Cytat:Komitety wyborcze, jeżeli już zapomniałeś, były kółkami wzajemnej adoracji, gdzie każdy głosował na swoją ekipę
O, to dokładnie tak samo jak teraz. Jeśli chcemy tego uniknąć, to musimy zrezygnować z demokracji lub zwiększyć liczbę obywateli do jakichś olbrzymich rozmiarów.

Cytat:przez swobodę decydowania o kolejności na listach wyborczych przepychało się kandydatów, których wyborcy niekoniecznie chcieli widzieć w Parlamencie.
Jeśli wyborcy nie chcą kogoś widzieć w Parlamencie, to nie głosują na komitet z którego dana osoba startuje. Wink

Cytat:Jak również, kandydaci spoza molochów nie mieli w zasadzie żadnych szans.
Obecnie też brak przynależności do jednej z największych partii (czy tam innych tego typu grup) w zasadzie pozbawia kandydata szans. W przypadku proponowanej przeze mnie ordynacji będzie inaczej.
Przedstawmy hipotetyczną sytuację. Partia A ma 10 osób, partia B ma 5 osób, a partia C 3 osoby. Ordynacja komitetowa podzieli mandaty w proporcji 4:2:1, a obecna ordynacja może nawet 7:0:0.

Cytat:I no dalej, naprawdę sądzisz, ze jeżeli partia będzie musiała wystawić komitet wyborczy, to zrobi coś więcej niż obecnie?
Będzie musiała walczyć o każdego wyborcę, bo już nie będzie mogła wybrać siebie sama.
N.N
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości