[DYSKUSJA] Ostateczne rozwiązanie kwestii Lahazydii
W mojej opinii stoimy tak naprawdę pomiędzy wyborem jednej z dwóch koncepcji. Z jednej strony nie musimy likwidować Lahazydii, której istnienie ma wszakże swoje plusy: są w RB osoby, które wyrażają chęć zaangażowania się w rozwój regionu, Pryncypat dysponuje dużym potencjałem kulturowym opartym o wzorce łacińskie, które są dla każdego z nas zrozumiałe, a zarazem stanowią dosyć neutralny grunt. Osobiście nie mam nic przeciwko dalszemu istnieniu tworu, o ile poza mną znajdą się chętni do jego rozwijania.

Drugą koncepcję określiłbym mianem "rzeszy bialeńskiej" (określenie to już się pojawiło). Wówczas nie bawilibyśmy się w tworzenie struktur samorządowych uznając ziemie rdzennie bialeńskie za zbiorowisko ziem przyznanych lennikom. Równocześnie istniejące poza granicami lenn ośrodki miejskie wraz z przyległościami mogłyby, oczywiście nie wszystkie, zostać przekształcone w "wolne miasta" - metropolie będące siedliskami kultury miejskiej, o których warto porozmawiać w toczącej się obok debacie. W tym przypadku byłbym też zwolennikiem specjalnego statusu Wolnogradu - rozwój stolicy jest zawsze zjawiskiem ciekawym i o dużym potencjale aktywnościowym.

Być może zostaną tu przedstawione jeszcze jakieś rozwiązania, ale póki co proponuję wdrożenie jednej z przedstawionych powyżej koncepcji.
DR NET. Ametyst Faradobus PROF. UB
BARDZO WSPANIAŁY KRÓL HIRSCHBERGII I WEERLADU
KNIAŹ NA MECHANICACH, METROPOLITA TEMESZGADZKI
[img=0x89]https://spolecznosc.bialenia.org.pl/attachment.php?aid=6921[/img]
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: