Rozmowy oganizacji struktur Armii Brodryjskiej
(31.05.2016, 09:59:31)Tomasz Bagrat-Dostojewski link napisał(a): Sądzę iż utworzenie jednorodnych batalionów uzupelbionych dywizjonami artylerii ludowej i rakietowej będzie najlepsze.
Co prawda nie wiem co to jest "artyleria ludowa" (to coś jak w armii III Rzeszy "grenadierzy ludowi"?), ale pewnie chodziło o "lufową" i tak zabawnie wyszło...

A poważniej - w przypadku batalionów jednorodnych czyli odrębnych pancernych, zmechanizowanych i zmotoryzowanych nie jest najlepszym pomysłem pakowania im artylerii, a już rakietowej szczególnie. W przypadku takich jednorodnych batalionów i tak tworzy się "batalionowe grupy bojowe" przydzielając im wsparcie np. kompanie czołgów czy właśnie pododdział artylerii.

Ponadto artyleria musi mieć możliwość działania też ogniem ześrodkowanym czyli nie powinno się jej zbytnio rozczłonkowywać - nie powinna być pododdziałem mniejszym niż dywizjon. A dywizjon artylerii można wstawić na szczebel brygady lub pułk/brygadę artylerii na szczebel dywizji.

W przypadku batalionów jednorodnych przyjąłbym po prostu układ 3 kompanii w batalionie + kompania dowodzenia i zaopatrzenia. W przypadku batalionu zmechanizowanego na gąsienicowych BWP nawet nie trzeba dokładać jakiegoś lżejszego sprzętu artyleryjskiego bo wybrane BWP mają działa 100mm.

Inaczej bym potraktował tylko kompanię zmotoryzowaną na RA-APC-300 i tam bym dołożył kompanię moździerzy 120mm TM-3-120, a jako pojazdy holujące dał RA-ARV-300.
[Obrazek: oJmKP26.jpg]   [Obrazek: 7GVD8cn.jpg]

Współzałożyciel i wierny członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej.

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: