12.04.2014, 21:38:30
Cytat:No tylko wiesz teraz jeśli zaczynamy się rozumieć chodzi o to aby były to rozwiązania nielichwiarskie, niespekulacyjne itp.No to przestań się obrażać jak panienka, weź 4 litery w troki, wracaj do Komisji Gospodarczej i zaczynajmy opracowywać szczegóły.
Przykład pomysłu na rozliczenia dałem (może i trochę złożony - ale to tylko przykład, na bazie czegoś trzeba rozpocząć dyskusję o konkretach), jesteśmy zgodni co do podstawy czyli zużywanej przez wszystkich energii - to teraz trzeba się wziąć i to opracować. Czekam na to jakie Ty masz pomysły na system rozliczeń - wcale nie twierdzę, że proponowany przeze mnie jest najlepszy czy jedyny, choć uważam, że procentowe rozdzielanie kosztów ma spore zalety - bo nie trzeba z góry narzucać cen, a jednocześnie wraz ze wzrostem obrotu rosną zyski. Do tego podatki są uzależnione od obrotu - czyli państwu będzie zależeć na aktywizacji gospodarczej.
Narzucony odgórnie podział procentowy (ustalony na starcie dla głównych gałęzi gospodarki, a potem w miarę potrzeb przez ministerstwo Gospodarki) właśnie wyklucza "spekulacyjność". Natomiast co rozumiesz przez "lichwiarskie" nie wiem - musisz bardziej precyzyjnie się wyrażać.
![[Obrazek: 7GVD8cn.jpg]](https://i.imgur.com/7GVD8cn.jpg)
Współzałożyciel i wierny członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej.
Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.