System zależności gospodarczych
Cytat:50 śr.w. za dużo się tu znalazło.
Masz rację - walnąłem się - powinno być 150 zamiast 200 (co zmienia i dalsze wyliczenia).

Cytat:Podatek wychodzi 10%. Jak na nasze warunki wydaje się odpowiedni.
Tak założyłem 10% podatku i też wydaje mi się to właściwe

Cytat:
Cytat:Spółki paliwowe i energetyczne jako "pierwotne" nie posiadałyby wpływów na inwestycje - założenie byłoby, że one są istnieją i mają infrastrukturę.
Jestem przeciw. W takich warunkach da się funkcjonować w Bialenii, ale przypominam, że do skolonizowania mamy trzy razy większy ląd i bez inwestycji się nie obejdzie.
W sumie zrobiłem tak dla uproszczenia - to można zmienić i spowodować by te firmy również musiały inwestować w rozbudowę czyli zmniejszyć im koszty i pozostawić część (chyba tak samo jak innym 30%) na inwestycje.

Cytat:
Cytat:- 75 środków wymiany na konto Spółki paliwowe (w tym przypadku można by przyjąć, zasadę że Spółka Paliwowa od razu wypłaca 75 środków wymiany BTM, aby nie robić niepotrzebnej operacji)
Czyli wypłata saldami? Nie mówię nie, ale łatwo w takich warunkach o błąd.
Masz rację - lepiej robić pełne operacje w jedną i drugą stronę.

Zresztą nie będzie problemu z ilością operacji bo można po prostu przyjąć zasadę, że firma ma się rozliczyć do za miesiąc, a nie przy każdej operacji. Będzie więc czas by to spokojnie zsumować i policzyć.

Cytat:
Cytat:Teraz pytanie czy jesteśmy w stanie opanować te wszystkie operacje finansowe? Choć oczywiście większość pracy spoczywałaby na zarządzających/właścicielach firm (ale mają wynagrodzenie - czyli krzywdy by nie mieli), BIW musiałby tylko czuwać nad tym czy wszystko jest OK.
Obawiam się, że niezbędna byłaby rozpiska tego typu dla każdej działalności, żeby było to do końca jasne.
Tak to był tylko przykład i wstęp do dyskusji czy w ogóle taki system akceptujemy.

Oczywiście jeżeli ogólne założenia takiego systemu procentowego zyskają aprobatę to zrobię dokładną "rozpiskę" wszystkich planowanych rodzajów działalności - aby nie było żadnych wątpliwości.

Cytat:
Cytat:Oczywiście jeśli to zbyt złożone to możemy to uprościć - i zmniejszyć przepływ pomiędzy firmami...
Inaczej będzie jeszcze gorzej...
Czyli rozumiem, że akceptujesz tą propozycję w zarysach (pomimo jej złożoności) - oczywiście po dokonaniu już dokładnego rozpisania ("na czysto" i po przeanalizowaniu jakie finalnie powinny być te procenty) co i jak dla pożądanych rodzajów działalności gospodarczej?

PS. We wtorek mam chyba strasznie nudny dzień pracy (w zasadzie muszę być i tyle) to siądę i postaram się zrobić dokładny spis tego wszystkiego jako propozycję wraz z uwzględnieniem jeszcze kwestii jednostek budżetowych (Wojsko, Policja itd.).
[Obrazek: oJmKP26.jpg]   [Obrazek: 7GVD8cn.jpg]

Współzałożyciel i wierny członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej.

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości