16.12.2013, 17:56:52
Cytat:[quote author="Jan Kaniewski"]Czy jednej rzeczy nie można zrozumieć, że zaraz po starcie gospodarki będzie termin podatku pogłównego? Mityczna to jest ropa naftowa w tym wydaniu. Może być też podatek od założenia i prowadzenia podmiotu gospodarczego. Podatki mogą być różnego typu i stopnia. System w którym jestem ministrem gospodarki wymaga tego co jest naturalne czyli cierpliwości. On nie jest tworzony na oderwanych założeniach. Nie wszystko można posiadać w tym samym czasie, a ja tu widzę, że chcesz "cuda na kiju".Nie chcę cudów na kiju, ale konkretnej odpowiedzi na pytanie, czy podatki będą wyższe od pensji? Bo jeśli mają starczyć i na pensje i na konkursy to muszą być wyższe od pensji, to wynik prostego działania matematycznego. Pytanie tylko skąd ludzie będą brać pieniądze na te podatki, skoro nie będzie konkretnych możliwości zarobków poza pracą, a więc pensjami, które będą brać się z podatków.[/quote]
Przecież przeciętny Kowalski nie ruszy od zera. Będzie miał na początek 5000 środków wymiany. Jego limit wynosić będzie 10000 środków wymiany w tym ten limit będzie dotyczył także państwa. Jeśli wprowadzimy podatek "od głowy" każdego obywatela i będzie to 100 środków wymiany to przychód miesięczny wyniesie 500 środków wymiany. Nie jest to mała ilość środków wymiany, tylko trzeba właściwie ją rozdysponować. To trzeba naprawdę złej woli aby chcieć wszystkiego naraz. Trzeba dać szansę na wprowadzenie tego pomysłu. Jeśli wcześniej podjęto taką decyzję to musimy to uszanować.
Nie daję gwarancji na ciągłą aktywność, ponad to, na ile mam siłę.
(-) Jan Kaniewski
(-) Jan Kaniewski