14.04.2014, 17:51:21
Cytat:Przede wszystkim zostawiłbym firmom do decyzji własnej, ile procent przeznaczą na jaki rodzaj transportu.Myślałem nad tym - ale wtedy należałoby wejść w ceny przewozu itd. - to już nadmiernie skomplikowałoby system. Przecież musielibyśmy wtedy wejść w kwestię opłacalności transportu ładunków koleją czy transportem drogowym, obawiam się że to byłby w warunkach, co by nie mówić fikcyjnych ponad możliwości systemu. W końcu nie będziemy przecież wchodzili w ilości przewożonych surowców, a opieramy się na założeniach uproszczonych. Ponadto musimy to jakoś ruszyć i spowodować jakiś równomierny rozwój - może z czasem gdy system okrzepnie faktycznie będziemy mogli pewne narzucone wartości "poluzować". Starałem się spowodować, aby kolej i transport drogowy miały w miarę podobne możliwości (proporcjonalne dla kosztów - np. zakupywania sprzętu).
Po prostu aby jakoś to ruszyć uznałem, że firmy produkcyjne raczej korzystają z transportu kołowego (bardziej elastyczny), a takie firmy jak paliwowe i energetyczne przewożące surowce niejako masowo raczej opierają się na transporcie kolejowym jako w tym przypadku bardziej opłacalnym.
Natomiast dowolnością będzie już korzystanie z transportu w różnych zagadnieniach indywidualnych firm, organizacji itd. Bo trzeba pamiętać, że system polegać będzie też na tym, że nic nie będzie się brało z niczego - zagospodarowując Anatolię każda firma dla wykonania pracy będzie musiała się tam dostać i tutaj jest wybór czy np. skorzysta z transportu lotniczego (do BLL dodam wkrótce usługi Cargo) czy np. z łączonego morskiego i kolejowego/drogowego (co będzie się wiązało z budową dróg, linii kolejowych oraz lotnisk).
Cytat:Schemat jest raczej uproszczony, ale tego nie mam co się czepiać.Ja się znowu obawiam, że jest nazbyt złożony - w końcu te wszystkie operacje trzeba będzie przeprowadzać na Forum.
Cytat:Podatku nie robiłbym bym od kwoty ponad 1000, tylko po prostu dla każdej >1000. Inaczej będziemy środki wymiany czasami rozbijać na "grosze" - moim zdaniem jest to niepotrzebne.Czyli jeżeli mam 1000 ŚW to nie płacę, a jeśli mam 1100 to płacę 110 podatku? System chyba niekorzystny, bo przecież mogę zbierając na coś drogiego uznać, że korzystne będzie np. zebranie 1500 ŚW i zapłacenie 50 podatku (od tych 500), gdybym miał zapłacić wtedy 150 to byłby to mniej korzystne. Ale korzystne dla państwa oczywiście... :lol: :lol::lol:
Tutaj nie będę się akurat upierał - jeżeli uznacie, że lepszy jest system, że płaci się od całej kwoty gdy stan konta wynosi ponad 1000 to niech i tak będzie.
Cytat:Jedynie pochylam się raz po raz nad tą żywnością - ale chyba w domyśle "paliwo" ujmiemy po prostu jako surowiec energetyczny, a nie koniecznie tą potoczną benzynę i podobne.Tak pod pojęciem "paliwo" rozumiem wszystko - zarówno paliwa płynne, jak i np. gaz oraz wszelkie jego odmiany.
![[Obrazek: 7GVD8cn.jpg]](https://i.imgur.com/7GVD8cn.jpg)
Współzałożyciel i wierny członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej.
Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.