Operacja 'Dzień Wskrzeszenia', czyli o sprawie W/5/2016 (i nie tylko) słów kilka
Cytat:Zgadza się, konkretnie pominięcie podczas modyfikowania treści ustawy poprawkami. Raz już to chyba zresztą przerabialiśmy w miłej, teoretycznej dyskusji (albo na forum, albo na konfie, nie pamiętam dokładnie).

Tak, pamiętam, ale to przy całości problemu najmniej istotna kwestia Wink.

Cytat:Najszybciej odwołania powinno chyba iść do p.o. prezydenta. Ale to teoria, której pewnie już nie sprawdzimy.

Być może, jednak sprawa jest bardzo skomplikowana i to zagadnienie na osobną dyskusję.

Cytat:Przed tym wyrokiem jechaliśmy na precedensach. Przestały być znaczące wraz z jego ogłoszeniem, ale do argumentacji można by to dopisać.

W Bialenii nigdy nie obowiązywał system prawa precedensowego.

Cytat:Osoba martwa nie jest osobą fizyczną, więc nie może nabyć obywatelstwa będącego więzią między takową osobą a RB. Ponadto, śmierć oznacza automatyczną utratę obywatelstwa, jeśli uprzeć się, że należy wykonywać bez interpretacji stojącej wyżej w hierarchii nad ustawowymi przepisy z umów międzynarodowych.

Duży plus za to wskazanie, jednak ja zauważyłeś mamy hierarchię aktów prawnych, więc problem wciąż aktualny.

Cytat:Armią na ten przykład (rzucam z kapelusza, tak samo jak Ty). Albo wymuszaniem w razie konieczności na władzach lokalnych przestrzegania ichniego prawa, w tym karnego i porządkowego. Albo napisaniem: "jesteście bezpieczni, żyjecie stabilnie" na górze ichnich forów.

To nie licytacja - nie mamy przerzucać się wszystkimi możliwymi przykładami. Ja jedynie wskazałem na jedyny aspekt tego przepisu Układu, który jest relewantny dla sprawy.

Cytat:A tu już kompletnie odleciałeś. Instrukcja wyrzucenia powyższej logiki na śmietnik:
1. Nabywasz obywatelstwo Brodrii/Hasselandu.
2. Wraz z nim nabywasz obywatelstwo Bialenii.
3. Zrzekasz się obywatelstwa Bialenii.
Można? Można. Nie serwuj mi tu po raz drugi dawno zarzuconej argumentacji Markusa. Posiadanie jest możliwe. Niemożliwe jest jedynie, żeby nie nabyć obywatelstwa bialeńskiego wraz z nabyciem obywatelstwa państwa stowarzyszonego.

Ha, po cichu liczyłem, że ktoś to wyciągnie 8D. Nie możesz tego zrobić - każdy by chciał, żeby to było takie proste jak to przedstawiłeś. Nie przesądzam, że nie masz racji, gdyż sam mam pewne wątpliwości jak interpretować ten przepis z uwagi na jego niejasne sformułowanie. Otóż czy zdanie Obywatelstwa Królestwa Hasselandu i Carstwa Brodryjskiego są równoznaczne obywatelstwu Republiki Bialeńskiej oznacza, że w chwili nabycia obywatelstwa państwa stowarzyszonego nabywa się też obywatelstwo RB, czy może, że otrzymując obywatelstwo państwa stowarzyszonego otrzymujemy też uprawnienia, które przysługiwałyby nam gdybyśmy byli (ale nominalnie nie jesteśmy) obywatelem RB? Tego nie wiem i chyba nikt inny także do końca nie może być pewien, o który wariant chodzi (przyznaję, że w powyższym poście poczyniłem pewne uproszczeni i pominąłem ten wątek, bo w tym momencie jest on nieistotny) - niemniej całe clou mojej powyższej wypowiedzi pozostaje bez zmian - nieważne są zależności między obywatelstwami, gdyż w obecnym zakresie, w którym prawo bialeńskie obowiązuje na terytorium państw stowarzyszonych niemożliwe jest wskrzeszenie ukaranych inaczej niż na drodze ustawy uchwalonej w Parlamencie RB.
Jego Operacyjność
(-) Linux
[Obrazek: 11668799_hhh.PNG]

-------

"Ten człowiek jest gorszy niż Pietrow i Prezerwatyw Tradycja Radziecki!"
~ Szymon Uchatsok, myląc Medycejskiego z Kucełem

"Kretyn i słoik, który pewnie się na warszawiaka stylizuje"
~ Mój adorator

-------

Miałem w sumie wypisać się z Bialenii
A jednak coś spowodowało, że zostałem
Raz za razem