Operacja 'Dzień Wskrzeszenia', czyli o sprawie W/5/2016 (i nie tylko) słów kilka
Cytat:W Bialenii nigdy nie obowiązywał system prawa precedensowego.
Gdzie byłeś całe moje życie?

Cytat:To nie licytacja - nie mamy przerzucać się wszystkimi możliwymi przykładami. Ja jedynie wskazałem na jedyny aspekt tego przepisu Układu, który jest relewantny dla sprawy.
Zgadza się - przyznaj jednak, że te nieco absurdalne przykłady były równie blisko spełnienia tych bardzo ogólnych wskazań zawartych w układzie, jak Twój pomysł.

Cytat:czy może, że otrzymując obywatelstwo państwa stowarzyszonego otrzymujemy też uprawnienia, które przysługiwałyby nam gdybyśmy byli (ale nominalnie nie jesteśmy) obywatelem RB?
Tak szczerze, to też jest problem legislacyjny takiego typu, jak te zapisy w Kodeksie Porządkowym. Podczas zawierania pierwotnego układu z Hasselandem poczyniliśmy starania, aby od razu zaktywizować nową ludność politycznie na scenie ogólnobialeńskiej (czego Fiodor do dziś nie jest w stanie nam wybaczyć), formułując przepisy dotyczące obywatelstw tak, by od razu zapewnić Hasselandczykom pełne prawa wyborcze. Trochę kombinacji z tym było, a koncepcja przeszła potem do układu trójstronnego. Później było trochę problemów ze zinterpretowaniem tego szczegółowo, wliczając w to (przyznam się, że moją) koncepcję, że w teorii taki PP de Zaym w związku z tym układem posiada obywatelstwo bialeńskie ponad dziewięć lat dłużej, niż Bialenia w ogóle istnieje (nie wspominając o Republice Bialeńskiej) - ale ostatecznie siadło to przy takiej wersji, jaką przedstawiłem w poście powyżej. Co jednak faktycznie nie musi być wersją ostateczną (choć powszechnie się już przyjęło), taką byłby bowiem dopiero wyrok sądu.
mgr net. dr pczk. Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Najbardziej Umiłowany Dyrektor Generalny Policji Krajowej, Poseł, Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji, Wiceprezes Bialeńskiego Związku Sportowego, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Księstwie Sarmacji, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Graficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Quasi-dzierżońca 283 folwarków, Zasłużony dla Stowarzyszenia, Święty Zielonego Kościoła, Według Boczka Raper, Kropidło Bialeńskiej Biurokracji, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Przeciętny Wulkanizator, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016, Wicemister Bialenii 2018.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości