Operacja 'Dzień Wskrzeszenia', czyli o sprawie W/5/2016 (i nie tylko) słów kilka
Cytat:Gdzie byłeś całe moje życie?

Nie raz o tym mówiłem, gdy jeszcze działałem w Bialenii, ale i tak wszyscy mieli to gdzieś (jak i wiele innych rzeczy) Tongue

Cytat:Zgadza się - przyznaj jednak, że te nieco absurdalne przykłady były równie blisko spełnienia tych bardzo ogólnych wskazań zawartych w układzie, jak Twój pomysł.

Co do armii pełna zgoda, co do wymuszenia stosowania prawa lokalnego w podanym zakresie nie, gdyż Układ oddając te kompetencje RB (tj. zapewniania bezpieczeństwa i stabilności, co jest realizowane za pomocą m. in. KP) jednocześnie nadał prawu bialeńskiemu w tych kwestiach prymat, a moze i nawet wyłączność:

Cytat:Art. 4.
Królestwo Hasselandu oraz Carstwo Brodryjskie:
a) dobrowolnie przyjmują opiekę Republiki Bialenii i akceptują jej zwierzchnictwo w kwestiach regulowanych niniejszym Traktatem

Cytat:Tak szczerze, to też jest problem legislacyjny takiego typu, jak te zapisy w Kodeksie Porządkowym. Podczas zawierania pierwotnego układu z Hasselandem poczyniliśmy starania, aby od razu zaktywizować nową ludność politycznie na scenie ogólnobialeńskiej (czego Fiodor do dziś nie jest w stanie nam wybaczyć), formułując przepisy dotyczące obywatelstw tak, by od razu zapewnić Hasselandczykom pełne prawa wyborcze. Trochę kombinacji z tym było, a koncepcja przeszła potem do układu trójstronnego. Później było trochę problemów ze zinterpretowaniem tego szczegółowo, wliczając w to (przyznam się, że moją) koncepcję, że w teorii taki PP de Zaym w związku z tym układem posiada obywatelstwo bialeńskie ponad dziewięć lat dłużej, niż Bialenia w ogóle istnieje (nie wspominając o Republice Bialeńskiej) - ale ostatecznie siadło to przy takiej wersji, jaką przedstawiłem w poście powyżej. Co jednak faktycznie nie musi być wersją ostateczną (choć powszechnie się już przyjęło), taką byłby bowiem dopiero wyrok sądu.

Dokładnie, jest to spory problem, ale to na przyszłość, bo dla rozstrzygnięcia w tej sprawie nie ma on moim zdaniem znaczenia.
Jego Operacyjność
(-) Linux
[Obrazek: 11668799_hhh.PNG]

-------

"Ten człowiek jest gorszy niż Pietrow i Prezerwatyw Tradycja Radziecki!"
~ Szymon Uchatsok, myląc Medycejskiego z Kucełem

"Kretyn i słoik, który pewnie się na warszawiaka stylizuje"
~ Mój adorator

-------

Miałem w sumie wypisać się z Bialenii
A jednak coś spowodowało, że zostałem
Raz za razem